Велико Търново ще си сътрудничи с италианския град Беваня
Велико Търново ще си сътрудничи с италианския град Беваня / снимка: Община Велико Търново

Декларация за партньорство подписаха Община Велико Търново и Беваня- Италия. Двата града ще работят съвместно за осъществяване на дейности и проекти, които допринасят за социалното и културно развитие с акцент към провеждащата се в Беваня историческа възстановка „Фестивал на кварталите”.

Документът бе подписан от кмета на старата столица Даниел Панов и Аналита Политикия, градоначалник на Беваня. Двамата изразиха увереност, че партньорството ще се развива успешно и в интерес на всички граждани. Двата града ще работят в областта на опазване на културно- историческото наследство, изкуствата, културата и образованието.

Велико Търново и Беваня установиха първите си контакти в контекста на кандидатурата за Европейска столица на културата. Италианският град бе част от кандидатурата на Перуджа /Регион Умбрия/. Регионът е популярен с провеждането на средновековен фестивал, който акцентира на историята от 13-ти век. Представят се бит, занаяти, оръжия, кухня и други аспекти от средновековният живот.