Свищов отбелязва 200 години светско образование
Свищов отбелязва 200 години светско образование / снимка: DarikNews.bg

„Свищов- светилник на просвещението”. Под този надслов крайдунавският град ще чества  200 години светско образование. Акцент в предвидената богата програма е научна конференция под егидата на просветния министър. Форумът ще се проведе на 15 и 16 април и ще събере изследователи, университетски преподаватели, учени и учители, които ще представят малко известни факти и събития, свързани с историята на образованието в България.

„Фокусът на конференцията е личността и книжовната дейност на Емануил Васкидович- първият учител и създател на първото светско училище в България, което се намира именно в Свищов”, анонсира шефката на културата и образованието в общината Милена Богданова. Успоредно с конференцията ще се проведат и четири изложби. Във фоайето на свищовската администрация ще бъдат показани фотографии, които ще разкрият образователното дело в региона. Ще бъдат експонирани и първите учебници, съхранени в много добър вид от местното читалище. Вече е открита изложба от детски рисунки, предстои да бъдат показани и работи на студенти от Богословския факултет на Великотърновския университет.

В чест на празничните прояви ще бъде издадена книга, която събира интересни факти за първото светско училище и развитието на образованието до наши дни. „Със свои материали участват учени, но основната редакция е на доц. Юлия Николова, която е почетен гражданин на Свищов”, съобщи заместник- кметът на общината Пламен Александров.

За крайдунавския град традицията в образованието е изключително силна и е основа за развитието на населеното място и общността, каза кметът Станислав Благов. „През 1810 год. в поредна Руско- турска война, Свищов е бил напълно изпепелен, а населението заминава за Влашко. Малко след Кръстовден хората се връщат в града, за да го съградят отново. Пет години след това в Свищов се създава първото светско училище, първата детска градина, първата търговска гимназия, първото читалище, издават се първите учебници…. Всичко това е наша гордост и се чувстваме длъжни да отбележим годишнината подобаващо”, каза градоначалникът.