Олимпийци борят стреса с курсове по актьорско майсторство
Олимпийци борят стреса с курсове по актьорско майсторство / снимка: Guliver/Getty Images

Австралийски атлети посещават курсове по актьорско майсторство като част от подготовката им за Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г., предаде ДПА. Овладявайки тънкостите на актьорското изкуство, олимпийците се учат как да се справят в неочаквани стресови ситуации.

Целта на курсовете, организирани от Австралийския институт за спорт в Канбера, е да подготвят участниците на летните олимпийски игри да комуникират и да запазват позитивната си нагласа, когато се изправят пред множеството дребни „кризи”, съпътстващи подобни прояви.

„На събития от такъв мащаб не е изключено да се повреди транспортно средство, да има бомбена заплаха, отлагане на самолетни полети, болести”, казва експертът Дейвид Мартин, който е бил на пет олимпиади, и отбелязва, че никоя от тях не е преминала без „засечки”.

Актьорските курсове помагат на атлетите да се справят и в други стресови ситуациии, като например недоразумения с упорити длъжностни лица, неприветливи охранители или инатлив персонал. „Целта не е да превърнем атлетите в актьори, а да ги научим как да импровизират в спорни и стресови ситуации”, казва преподавателят по актьорско майсторство Ник Бърн.

Източник: БТА