Проверяват болниците, които са превишили бюджетите си драстично
Проверяват болниците, които са превишили бюджетите си драстично / снимка: sxc.hu
Проверяват болниците, които са превишили бюджетите си драстично
78867
Проверяват болниците, които са превишили бюджетите си драстично
  • Проверяват болниците, които са превишили бюджетите си драстично

С 25% повече от предвиденото са изхарчили болниците за лекарства през първите месеци от годината. Това означава, че до края на годината за лекарства ще са необходими двойно повече пари от заложените. Информацията стана ясна след среща между представители на Здравната каса и на Българския лекарски съюз този следобед.

Всички болници, които са превишили бюджетите си драстично, предстои да бъдат проверени. Това съобщи председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Той добави, че на някои места в страната има сигнали за висок прием в определени болници, а причината била, че пациентите са притеснени от фиксираните бюджети на лечебните заведения, които предстои да бъдат въведени. Председателят на съсловието обаче е категоричен, че няма да допусне цените на клиничните пътеки да бъдат намалявани.

Според Райчинов намаляване на цените на клиничните пътеки не е обсъждано. От надзорния съвет уточниха, че през април може да започне да се говори за такова, когато станат ясни подробните анализи за похарченото до момента от болниците. Потвърди се обаче тезата, че то е с около 7 на сто повече от очакваното: „7% дефицит не е нещо, което да не може да бъде решено дори и в рамките на наличния резерв на Касата от около 100 милиона. Засега сериозен проблем и заплаха за дейността няма. Всички болници, които към първо тримесечие са показали драстични отклонения, ще бъдат проверени".

Райчинов е убеден, че с новите правила за финансиране на болниците до фалити не можело да се стигне. Всичко останало било приказки за пред медиите: „Фалит заради това, че има тази методика, няма как да се получи. Има сигнали за свръххоспитализация, но те са в малко места, да не кажа и в малко болници. Лекарският съюз при тези разчети и при тези изпълнения на бюджета няма да допусне намаление на цени най-вече, защото това ще има обратния ефект. Намалението на цените ще доведе наистина до свръххоспитализации, които невинаги да бъдат оправдани".

Райчинов добави, че директорите на болници, които работят съвестно, се справят, за разлика от тези, които недоволстват.