В света на мармотите непопулярните екземпляри предупреждават за наближаваща опасност
В света на мармотите непопулярните екземпляри предупреждават за наближаваща опасност / снимка: Guliver/Getty Images

Дори в света на мармотите някои екземпляри са популярни, а други - не. Особеното е, че всъщност непопулярните са склонни да бият тревога, ако наближава хищник, сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".

Когато открият заплаха, жълтокореместите мармоти Marmota flaviventris издават остри повтарящи се писъци. Този алармен сигнал цели да предупреди колонията за заплахата или да сплаши наближаващия хищник - орел, койот или друго животно. Макар да е типично за някои видове гризачи, това поведение не се възприема
от всички индивиди в колонията. Американски изследователи установиха, че именно непопулярните екземпляри издават най-много алармени сигнали.

"Получените резултати са противоположни на очакванията ни. Смятахме, че популярните екземпляри са склонни да бият по-често тревога, за да увеличат социалния си статут и да улеснят взаимодействието с другите членове на колонията, но се оказва, че това не е така", отбелязват авторите на изследването.

За да стигнат до тази заключения, те наблюдавали поведението на 146 мармота в 6 колонии в щата Колорадо в разстояние на 11 години. Популярността на всеки индивид била преценена въз основа на това дали отърква носа си в телцата на събратята си, дали ги гали или води битки с тях.

Изследователите предлагат две хипотези, за да обяснят наблюдавания феномен. Едната гласи, че биейки тревога, непопулярните екземпляри биха искали да увеличат социалния си статут и да се интегрират по-добре в колонията. Това например е характерно за гризачите капибара, които живеят в Южна Америка.

Подсвиркванията на смирените мъжки екземпляри са по-чести в сравнение с тези на доминиращите. Участвайки активно в защитата на колонията, те се изкачват на по-високо място в йерархичната стълба и увеличават шансовете си да се чифтосат с женски. Според другата хипотеза, мармотите, които не са интегрирани добре в колонията, се опитват сами да сплашат хищниците.

"Втората хипотеза изглежда е по-достоверна, тъй като непопулярните екземпляри не могат да разчитат на събратята си, за да бъдат предупредени за наближаваща опасност и да избегнат нападение на хищник", поясниха изследователите.

Резултатите от изследването са публикувани в Behavioral Ecology.

Източник: БТА