Лекари съветват да се къпем на 2-3 дни
Лекари съветват да се къпем на 2-3 дни / Thinkstock/Getty Images
Лекари съветват да се къпем на 2-3 дни
77681
Лекари съветват да се къпем на 2-3 дни
  • Лекари съветват да се къпем на 2-3 дни

Да се къпем веднъж на 2 или 3 дни, за да сме здрави, посъветваха американски дерматолози. Според специалистите честото взимане на душ е вредно за човека, тъй като изсушава кожата, унищожава полезните бактерии и увеличавало риска от инфекции.

Това твърдение е научно обосновано, посочи пред Дарик един от най-добрите дерматолози в България - доц. Жана Казанджиева. Въпреки това медикът смята, че българинът не би трябвало да променя хигиенните си навици. „Американците се опитват да ни убеждават, че бебетата трябва да се къпят веднъж месечно, но аз това не мога да си представя нито като дерматолог, нито като майка," добави още специалистът от столичната Александровска болница.

Около 1,5 кг. от нашето тегло са бактериите, които имаме по кожата, посочва доц. Жана Казанджиева и уточнява, че те се влияят от къпането.

„Оказва се, че с тези микроорганизми живеем в едно много динамично равновесие и ако по някакъв начин нарушим PH-то, условията, климата, топлината за тях, може да получим кожно заболяване", обясни тя.

Това обаче далеч не е единствената теория на американските дерматолози, която граничи със странни препоръки:

„Американците доста отдавна се опитват да ни кажат, че бебетата трябва да се къпят веднъж месечно или веднъж седмично, на което ние, българските дерматолози доста сме се присмивали, защото не сме свикнали на подобни думи. Включително аз, като дерматолог, като майка, не мога да си представя, че едно бебе трябва да бъде къпано веднъж в седмицата. Доста дълго време поспорихме и решихме, че на нас това не ни допада".

Българските специалисти съветват да се къпем всеки ден, най-малкото заради нашата телесна миризма:

„Само че е добре да ползваме много щадящи средства, такива които не увреждат водно-липидния слой на кожата. Така можем да живеем в едно хубаво равновесие с всички микроорганизми, които са около нас. Нека да не се лишаваме от ежедневния душ и да оставим на американците да се радват на къпането на три или четири дни. Вярно е, че това може да се обясни теоретично, но аз мисля, че на практика никому не би харесало да има неприятен мирис".