Защо слънце грее, дъжд вали, мечка се жени?
Защо слънце грее, дъжд вали, мечка се жени? / Thinkstock/Getty Images

Защо, когато грее слънце и вали дъжд се казва, че мечка се жени? Това с някаква приказка или басня ли е свързано? Защо точно мечка и сватба?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Отговорът ще ви изненада. Тук не става дума за регионална особеност, нито за конкретна приказка или басня. Става въпрос за най-древното описание на аномалиите. Ние с вас казваме, че мечка се жени, когато завали, а в същото време грее слънце. Арменците казват - вълци се женят или пилци се женят. В Япония се казва, че лисиците се женят. В арабския свят - плъховете се женят. Хората зулу казват маймуните се женят, а изразът е преминал в английския. В Южна Африка имат еквивалент, който гласи, че чакалите се женят. А в Уганда- леопардите се женят. Изобщо забелязвате каква широка географска площ заема асоциацията на сватбата между животните и дъждът плюс слънцето. Освен женене на зверове, другият устойчив израз е с дявола. Така се казва в почти всички романски езици, но също така изразът го има и у нас, не е чужд. Казва се,че дяволът се жени. Така е и в турския език.

Но ако по някаква причина хората се плашат да споменават лукавия, сватбените асоциации продължават в друга посока. В хърватския език се казва, че монаси се женят. В гръцкия- старица се жени, в сръбския - цигани се женят, португалския - вдовица се жени. Виждате, че природната аномалия на слънцето и дъжда навсякъде се свързва с неестествен съюз. Дъждът в народните представи си е дъжд, слънцето е негова опозиция, означава, че небето е чисто, няма облаци по него. Когато и двете са налице, те образуват връзка, в която няма логика. Ненормално е. Така че се намесват свръхестествените сили от демоничен характер. Сватбата е символ на свързването. Това е залегнало в мисленето на хомо сапиенс много отдавна, затова имаме различни изрази, които са еднакви по смисъла си в различни езикови групи и на всички континенти. Не е нормална тази работа, не е човешка и ако ще се свързва с човеците, то трябва да е като съюз, аномалия - нехарактерна сватба.

Дотук ясно. Така работи човешката представа, свързва две неща в съюз, който от най-древни времена е сватбен. Защо обаче мечка, именно този звяр? Защо не вълк, като при арменците? Мечката има по-особен статут за нас на Балканите, но и специално в славянския свят. Говорили сме за това и друг път. Тя е едновременно звяр, но напомня на човек, когато се изправи. Другите зверове не могат да се изправят на задните си крака. Така че когато от животното се изисква да наподоби някаква човешка дейност, мечката е много близка асоциация. Вижте например руския фолклор, но не само. В историята за трите мечки и момиченцето именно тези зверове водят най-човекоподобен и подреден живот в къщичката си, докато не се появи палавницата. И въпреки това те са зверове. Така че мечката е логичен избор, но малко или много случаен. Няма как да знаем имало ли е спор мечка ли да е, лалугер ли да е. Но не и необходимо. Акцентът така или иначе е върху сватбата. Нехарактерният съюз на дъжда и слънцето в човешката представа води до нехарактерни сватбени асоциации.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук