Кметът Стоилов с втори мандат като председател на управителния съвет на АДО
Кметът Стоилов с втори мандат като председател на управителния съвет на АДО / netinfo

Кметът Пламен Стоилов бе преизбран за втори мандат като председател на Управителния съвет на Асоциацията на Дунавските общини "Дунав" на провелото се вчера в Русе общо събрание. За негови заместници бяха избрани кметът на Свищов Станислав Благов и кметът на Белене Момчил Спасов.

Като нови членове на Асоциацията бяха утвърдени Община Плевен и Община Червен бряг. Управителният съвет ще продължи да бъде представляван от  9 души, като мястото на кмета на Видин ще бъде заето от кмета на Община Плевен - д-р Димитър Стойков, кметът на Вълчедръм - от кмета на Свищов Станислав Благов, бившият кмет на Община Белене Петър Дулев- от новия кмет на Общината  Момчил Спасов, а председателят на Общински съвет – Ценово Данчо Монков ще бъде заменен от кмета на Община Ценово д-р Петър Петров.

От днес Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ ще има нов контрольор, в лицето на зам.-кмета на Община Оряхово Ивайло Иванов.

На срещата днес бяха приети проектобюджетът и новата визия за развитие на АДО „Дунав“ за периода 2014-2020 г. Тя предвижда Асоциацията да бъде ключов фактор за развитието на общините-членки и на Дунавския регион в България като идентифицира и активно работи по изпълняването на важни проекти. Тя си поставя за цел да изгради инструменти и капацитет за по-добра комуникация с общините-членки, със заинтересовани страни, обществото в региона и страни от Европа и да засили положителния си имидж, като се ангажира със социални и екологични каузи и добро управление. Един от приоритетите в работата на АДО ще бъде транспортната инфраструктура, насърчаването на заинтересованите страни за реализиране на проекти за изграждане на пътища, част от Транс-Европейската мрежа и оказване на техническа помощ на общините при изпълнение на проекти. Други приоритети са енергийната ефективност, насърчаването на културния и екологичния туризъм, развитието на образованието, иновации и научни изследвания. Асоциацията се ангажира да подпомага бизнеса, активно да привлича инвестициите и да работи за подобряване на цялостния имидж на региона. Гражданската защита, ранното предупреждаване и управлението на кризи също са сред приоритетите на организацията.

За запазване и популяризиране на културно-историческото наследство, Управителният съвет на АДО прие да подкрепи дарителската кампания за музей „Параход Радецки“. Асоциацията ще организира среща с директора на Националния исторически музей, за да се насърчи представянето на кораба и да може ежегодно да акостира на бреговете на дунавските градове.