„Джазът и светът” – за изтънчени ценители
„Джазът и светът” – за изтънчени ценители / All The Jazz

Напук на свръхпопулярната нашенска теория „Няма смисъл, откажи се”, екипът на созополския арт-клуб „Мишел” продължава лятната мечта на меломаните, за които отдавна се е превърнал в любимо място. След летящия старт на проекта си „All The Jazz” (аналогията с култовия филм „Ах, този джаз” е абсолютно неслучайна), амбициозните организатори представят на 1 ноември „Джазът и светът”.

Мястото е Кукления театър на Бургас, приключението започва в 19 часа. Идеята за този проект възникнала на тематичен фестивал в Берлин и кристализирала до съвсем неочакван резултат – екзотичен музикален микс. В нейната основа са титулярката на клуба Мишел и музикантът Николай Иванов с псевдонима „ОМ”.

Зад името Мишел Дийн е родената в Бургас джаз певица и изпълнителка на контрабас Михаела Стефанова, завършила местното музикално училище и впоследствие музикалната академия „Професор Панчо Владигеров”. Тя е широко известна на феновете на това изкуство и има дълга сценична биография.

„ОМ” е Николай Иванов – възпитаник на Художествената академия, който освен с многобройните изложби напоследък е популярен и с различните си музикални изяви, сред които дори и партитури за филми. Напълно нормално е срещата на две такива натури да доведе до нещо доста неочаквано. Музиката, която двамата правят е отвъд всякакви граници на каквито и да било музикални стандарти, което е най-хубавото нещо от слушането й.

Любителите на етикетите ще останат разочаровани, че не могат да я причислят към някакъв твърд знаменател, но все пак – красива смесица между етно джаз, фънк, трип хоп, класическа, грууви, щипка фюжън и още много, много влияния. Мишел тук се развихря с електрически контрабас, подсилен с ефекти, както рокаджийска солокитара, а ОМ пуска предварително записани луупове и наслагва ритми в реално време. За капак на всичко и двамата пеят.

Но и пеенето им е извън всякакви закостенели представи – джаз тембърът на Мишел среща екзотичните напеви на Николай, сякаш с единствената цел съвсем да обърка и омая слушателя. Може би ще ви довърши и фактът, че текстовете на парчетата са на български, испански, френски и английски, за да допълнят изключителната музика, специално композирана за проекта от ОМ.