Депутатите се отказаха от спасяване на КТБ
Депутатите се отказаха от спасяване на КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

От ГЕРБ оттеглиха предложението си за оздравяване нa КТБ, а малко след това народните представители подкрепиха решението на комисията по бюджет и финанси без вариант за спасяване. Така според сегашното законодателство се върви към несъстоятелност на банката. Това стана ясно по-рано от думите на управителя на БНБ Иван Искров, който подчерта, че капиталът на КТБ е отрицателен и централната банка трябва да отнеме лиценза й.

Народното събрание трябва да приеме законодателни промени, които да осигурят незабавното изплащане на гарантираните депозити при условията, определени в правото на ЕС, решиха депутатите след цял ден дебати по доклада на БНБ за КТБ и ТБ "Виктория".

Министерският съвет съвместно с БНБ и КФН да подготви и внесе в Народното събрание промени на законите в областта на банковото дело - законите за БНБ, за кредитните институции и за гарантиране на влоговете, решиха още народните представители. С цел по-ефективна защита на вложителите парламентът препоръчва на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице за проследяване на акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица.

Отпадна точката от проекта за решение, според която до 6 ноември Народното събрание трябваше да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

"Чухте как господин Искров обвини цялото Народно събрание в това, че нарушаваме независимостта на централната банка, позволявайки си да й препоръчваме каквото и да било в наш проект за решение. Още по-малко имаме право да поискаме оставката на гуверньора, защото това е натиск срещу националната банка. Мисля, че господин Искров дори да няма основания да бъде считан за нарушител по закона да носи каквато и да било законова отговорност, носи морална отговорност пред цялото общество, защото той е управител на тази банка и точно по неговото време за съжаление имаме пробив в доверието, което е недопустимо", коментира Менда Стоянова.

Трябва да имаме доверие в централната банка, ако искаме финансовата стабилност да е налице, категорична е председателката на бюджетната комисия.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че предлага отпадането на точката, според която БНБ трябва да предложи действия за оздравяване на банки с отрицателен капитал, от проекторешението. Пред Народното събрание той заяви, че ако парите за спасяването на КТБ дойдат от държавата, ще изпаднем за пет години в рецесия.

"За съжаление проспаното време с личната вина на управителя, подуправителя, не знам дали е виновен и целият съвет, ни изправя в момента пред една ситуация, която господин Искров не пожела да каже колко ще струва в единия или в другия случай. Защото ако тези пари излязат от бюджета, това ще повлияе пет години напред България да е в рецесия", каза Борисов.

"Ако БНБ си беше на мястото, нейният надзор, това нямаше да се случи. И понеже министър Чобанов беше добър. Ако беше Дянков, това нямаше да стане. Дянков нямаше да ги пусне да направят това нещо, нито Цветанов щеше да пусне жандармерийските коли пред банката", коментира Борисов казуса КТБ.

Той сподели, че до сутринта е имал надежда за спасяване на КТБ, но след това е чул обясненията на шефа на БНБ за получената оферта за КТБ. "Те предлагат да извадим от бюджета 2.5 млрд., ама ние и сега ги имаме във фонда за гарантиране на влоговете. Можем да започнем да изплащаме депозитите, както е по закон, да спазим сега действия закон, виновните да си понесат отговорност и съответно после ако иска някой да купува активи, има куп мероприятия, които позволяват това", коментира Борисов.