Екоминистърът: Няма да допуснем добив на нефт и газ в разрез със закона
Екоминистърът: Няма да допуснем добив на нефт и газ в разрез със закона / БГНЕС

Екоминистерството няма да допусне незаконосъобразни методи за добив на нефт
и природен газ, увери депутатите служебният ресорен министър Светлана Жекова, цитирана от БТА.

Министърът изрази убеждението си, че търсенето и проучването на собствени конвенционални залежи са необходими за енергийната независимост на България.

Светлана Жекова бе изслушана в пленарната зала във връзка с решение на министерството от 1 април т.г. за преценяване на вероятната степен на значително отрицателно въздействие на цялостен и годишен работен проект за 2014 г. за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок "1-11 Вранино".

До момента решението не е влязло в сила, защото е обжалвано, уточни тя. По думите й именно въпросното решение със задължителните условия в него гарантирало проучвателните дейности в съответствие със законодателството за околната среда.

Това не е разрешение по смисъла на закона за подземните богатства, съгласува се работен план за търсене и проучване на природен, а не на въглищен газ, отбеляза Жекова.

Всяка една сондажна дейност подлежи на оценка на въздействието
върху околната среда /ОВОС/. Контролът, който се осъществява, е
съвместен от министерствата на екологията и на икономиката и енергетиката, посочи служебният министър. Тя обясни, че на този етап няма нито посочена технология, нито места, където ще бъдат провеждани сондажите. По думите й всеки работен план за всяка година подлежи на разрешение.

Светлана Жекова припомни за мораториума върху технологията "фракинг" и сключването на концесионни договори в нарушение на решението на Народното събрание. Подписаният на 1 април т.г. договор е изцяло съобразен с тези забрани, задължение на министъра е да постави екологичните рамки на изпълнението на този договор, посочи тя. По думите й, проектът няма да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда.

Изслушването на министърът на околната среда и водите беше инициирано от народният представител от Атака Калина Балабанова, уточняват  от пресцентъра на партията. В Народното събрание Балабанова е припомнила, че Блок „1-11 Вранино“ обхваща площ от близо 400 км, разположени на общините Генерал Тошево, Каварна, Балчик и Шабла. В тази зона се намират и защитени площи в това число - езерото Дуранкулак, Крайморска Добруджа, Калиакра и Било.

От парламентарната трибуна Балабанова е отбелязала още, че партия Атака е събрала хиляди подписи против този проект на територията на Златна Добруджа, срещу който бяха организирани и протести в цялата страна.