Движението в пр. Шипка е спряно, властите прибраха 45 човека, блокирани на гара Съботковци
Движението в пр. Шипка е спряно, властите прибраха 45 човека, блокирани на гара Съботковци / Dariknews.bg

Вече са транспортирани до Габрово блокираните 45 човека на гара Съботковци, съобщават от местната администрация.

Информация към 17:33 часа:

В община Габрово има затрупани и блокирани от преспи участъци от общинската пътна мрежа, с невъзможност за движение на МПС. Все още е невъзможно движението на автобуси на Общински пътнически транспорт в посока Габрово-Дряново-В. Търново и към селата. Преустановено е движението на влакове на територията на общината. Блокирани са десетки автомобили с неподходящи за сезона гуми.

Все още лишени от ел. енергия са 5 квартала и 56 села от община Габрово. Екипи на Енерго - про локализират и отстраняват повредите. Сигналите за паднали дървета и клони се отработват от екипите на Пожарна безопасност и защита на населението.

Преустановено движение на прохода Шипка, поради обилен снеговалеж и паднала дървесна маса.

Информация към часа 14:00 часа:

Продължава обилния и интензивен снеговалеж на територията на община Габрово. От рано тази сутрин в сградата на местната администрация работи Общинският съвет за сигурност и Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия. Обстановката продължава да се усложнява. Височината на снежната покривка в централната градска част е над 30 см.

Поради аварии, причинени от тежкия и мокър сняг без ток са над 50 села и 4  квартала – Ябълка, Шумели, Априлово, Гачеви, Трънито.  Екипи на Енерго - про локализират и отстраняват повредите.

Към момента няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, може да бъде потърсена помощ на тел.112.

Силно затруднено е движението на колите на Общински пътнически транспорт в града и към селата. Спрени са междуградските линии посока Габрово – Севлиево и Габрово - Велико Търново.

В момента се организира извозването на 45 човека, от които 20 ученици, останали на града Съботкови ,след прекъсването на движението на влака в това направление. Сигналите за паднали дървета и клони се отработват от екипите на Пожарна безопасност и защита на населението.

Територията на града се почиства с цялата налична техника от 25 машини на ОП "Благоустрояване". Започна и почистването на пътищата към селата с общо 12 машини. Основно ще бъдат почистени главните пътища. Към част от селата снегопочистващата техника ще бъде насочена в следобедните часове.

Видимостта на територията на цялата община, включително на прохода Шипка и към курортен комплекс  Узана, е силно ограничена. Температурата там е минус 5 градуса, височината на снежната покривка - 45 см, духа силен вятър и има навявания, но пътят вече е проходим при зимни условия.

Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава.  Има забрана за движение на МПС с обща маса  над 10 тона.  Температурата на въздуха там е минус 4°С.  В района вали обилен сняг с навявания. На този етап няма други ограничения на движението и закъсали автомобили. Височината на снежната покривка на прохода е около 40 см. Пътният участък се почиства  с техника на ОПУ с общо 20 машини.

Тъй като тежкият и мокър сняг чупи клони, апелираме пешеходците да бъдат внимателни и да не излизат навън, ако не е крайно наложително.

Водачите на автомобили да паркират автомобилите си, така че да не пречат на снегопочистващата техника. Предвид усложнената зимна обстановка, препоръчваме водачите на МПС да бъдат изключително внимателни и да шофират само ако автомобилите са снабдени с гуми, подходящи за зимния сезон.

Намалена е видимостта в прохода Шипка заради обилния снеговалеж и силния вятър. Между селата Шейново и Шипка има закъсали няколко товарни автомобила.

Снежната покривка в прохода Шипка и в туристическата местност „Узана” надхвърля 15 см, а температурите паднаха под нулата, съобщиха от общинския съвет по сигурността. Авария на далекопровод е оставила без електрозахранване 15 села в общината.

Пътищата от Габрово към Трявна, Дряново и Севлиево са проходими при зимни условия, почистват се и се опесъчават.

Обстановката в Габрово по обед, информация към 11:30 часа:

Продължава обилния и интензивен снеговалеж на територията на община Габрово. Обстановката рязко се усложнява. Височината на снежната покривка в централната градска част е над 20 см.

Поради аварии, причинени от тежкия и мокър сняг, без ток са над 50 села и 2 квартала.Това са селата Поповци, Чавеи, Златевци, Лоза, Киевци, Думници, Армените, Петровци, Пецовци, Мрахори, Прахали, Дивеци и Гайтани, Музга, Чарково, Драгановци и Драгиевци, Дебел Дял, Гъбене, Камещица, Пенковци, Райновци, Стоевци, Новаковци, Зелено дърво, Стомонеци, Малуша, Бевци, Яворец, Донино, селата в кметства Мичковци и Лесичарка, и кварталите Ябълка и Шумели. Екипи на Енерго - про локализират и отстраняват повредите.

Към момента няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, може да бъде потърсена помощ на тел.112.

Силно затруднено е движението на колите на Общински пътнически транспорт в града и към селата. Спрени са междуградските линии посока Габрово – Севлиево и Габрово - Велико Търново. Топлофикация Габрово ще започне топлоподаване към своите абонати от понеделник.

Територията на града се почиства с цялата налична техника от 25 машини на ОП "Благоустрояване". Започна и почистването на пътищата към селата с общо 12 машини. Основно ще бъдат почистени главните пътища. Към част от селата снегопочистващата техника ще бъде насочена в следобедните часове.

Пътните настилки в участъците в посока Габрово – Трявна,  Габрово – Севлиево и Габрово – Дряново се обработват и са проходими при зимни условия.

Видимостта на територията на цялата община, включително на прохода Шипка и към курортен комплекс Узана, е ограничена до 50 метра. Температурата там е минус 5 градуса, височината на снежната покривка - 45 см, духа силен вятър и има навявания, но пътят вече е проходим при зимни условия.

Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Има забрана за движение на МПС с обща маса  над 10 тона.  Температурата на въздуха там е минус 4°С.  В района вали обилен сняг с навявания. На този етап няма други ограничения на движението и закъсали автомобили. Височината на снежната покривка на прохода е около 40 см. Пътният участък се почиства  с техника на ОПУ с общо 20 машини.

Тъй като тежкият и мокър сняг чупи клони, апелираме пешеходците да бъдат внимателни и да не излизат навън, ако не е крайно наложително.

Водачите на автомобили да паркират автомобилите си, така че да не пречат на снегопочистващата техника.

Предвид усложнената зимна обстановка, препоръчваме водачите на МПС да бъдат изключително внимателни и да шофират само ако автомобилите са снабдени с гуми, подходящи за зимния сезон.

Времето в планината е крайно неподходящо за излети и туризъм.

Намалена е видимостта в прохода Шипка заради обилния снеговалеж и силния вятър, съобщава БГНЕС. Аварирали са няколко леки коли в прохода, тъй като не са със зимни гуми. Между селата Шейново и Шипка има закъсали няколко товарни автомобила.

Въведено е временно ограничение за всички автомобили с летни гуми през прохода Шипка. Има патрули на Пътна полиция, които проверяват дали автомобилите са подготвени за път в зимни условия.

Движението в пр. Шипка е спряно, властите прибраха 45 човека, блокирани на гара Съботковци
netinfo

Ранният сняг изпочупи клони и дървета в селата Хаджи Димитрово, Шейново, Шипка. Заради падналите клони има и скъсани жици по електропреносната мрежа.

Зимна обстановка в община Габрово към 10:00 ч.

Времето в община Габрово е облачно, вали сняг. Височината на снежната покривка в централната градска част е около 20 см. Температурата на въздуха, измерена  от общинската МТО станция е 0°С. Влажността на въздуха е  висока - 95%.

Територията на града се почиства от 14 машини на ОП "Благоустрояване".

От Енерго - про съобщават, че поради авария на далекопровод без ток са около 15 села в посока Севлиево. Екипи локализират и отстраняват повредата.

Проходът Шипка е  проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава.  Има забраната за движение на МПС с обща маса  над 10 тона.  Температурата на въздуха там е минус 5°С.  В района вали слаб сняг. Височината на снежната покривка е 15 см. Пътят за  Узана е заснежен, почиства се. Височината на снежната покривка е 12 см.  Температурата на въздуха  е минус 3°С. Пътният участък се почиства  с техника на ОПУ. Пътните настилки в участъците Габрово – Трявна,  Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново се обработват, проходими са при зимни условия.

Общински пътнически транспорт покрива вътрешните градски и междуградски линии. Топлофикация Габрово ще започне топлоподаване към своите абонати от понеделник. Хлебозавод Габрово  и ВиК - Габрово изпълняват нормално своите задължения.

Няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, можете да потърсите помощ на тел.112.

Слънцето днес изгрява в 7:44 часа и залязва в 18:22 часа.

Радиационният фон измерен тази сутрин е 0,018 мр./час и е нормален, естествен фон за община Габрово.