Вали сняг по високите части в кюстендилско, обявен е жълт код
Вали сняг по високите части в кюстендилско, обявен е жълт код / Дарик-Кюстендил,архив

Сняг вали по високите части на планините в областта. Снежна покривка се е образувала вече в Осоговската планина, изпратена е техника за почистване и опесъчаване на пътя, съобщиха за Дарик от Областно пътно управление- Кюстендил. Снегът е достигнал до село Богослов, над град Кюстендил, където валежите са предимно от дъжд.
Сняг вали и в посока ГКПП- Гюешево и на Конявската планина, но там се е задържал на определени пътни участъци.

Временно, тази сутрин бе затворен пътя Дупница- Клисура, в Клисурско дефиле, заради паднали от снега дървета.
Жълт код е обявен в 5 области на Западна България за силни снеговалежи- София-област, София-град, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска области. В 15 области има обявен оранжев код е за ураганен вятър, придружен от проливни валежи от дъжд и сняг. Това са: Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Ямболска.
Значителни ще бъдат количествата, главно в Рило-Родопската област. Ще духа силен вятър от изток-североизток. Ще има снежни виелици, а по планинските проходи ще се образуват и навявания. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра - около минус 2°.
****
Оранжевият код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.
Жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.