Посрещаме зимата с лоши пътища
Посрещаме зимата с лоши пътища / снимка: БГНЕС, архив

Заради липса на пари повечето участъци в страната не са подготвени за първия сняг, признават властите. Пътната агенция се нуждае от поне 15 милиона лева за изкърпване на дупки, ремонт на мантинели и възстановяване на осовите линии, съобщава Нова телевизия.

Ако държавата не отпусне средства, повечето пътища ще посрещнат зимата неподготвени. Най-сериозни ще са рисковете за шофьорите, тъй като ако не се вземат спешни мерки, ще се стигне до заледявания, натрупвания на сняг и риск от пропадане.

Още докато времето позволяваше, всички дупки по пътищата трябваше да се запълнят, а маркировката да се освежи. Пари обаче няма.

"Бюджетът на пътната агенция за поддържане на пътищата в момента е нула. Около 30% от пътната ни мрежа не е в много добро състояние. Тези пътища трябва да бъдат изкърпени, за да няма изненада както за шофьорите, така и за техниката на почистващите фирми", обясни инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура".

Така освен със зейнали дупки, зимата ще завари пътищата със стара маркировка, липсващи мантинели и буйна растителност. Още по-опасно ще е на пролет, когато кратерите ще са още по-големи.

Парите за риене на снега ще дойдат от бюджета за догодина и преди да е паднал първият голям сняг обаче, рискът по най-натоварените пътища си остава. Част от трасето за Банско е силно напукано, а 5-метрова подпорна стена всеки момент може да рухне.

За да се избегнат такива ситуации, шофьорите също трябва да са готови за зимата. Първо трябва да подменят летните гуми със зимни. Второ, нужно е да се направи проверка на светлините и чистачките и трето - да се запасим с най-нужното при пътуване. Освен това трябва да подготвим и вериги за по-труднодостъпните участъци, а телефонът ни винаги да е зареден.

От 3 ноември започва и акция "Зима". Тогава пътните полицаи ще проверяват шофьорите за изправни светлини, чистачки и гуми. Масовите хайки целят да инспектират какво е техническото състояние на автомобилите преди падането на снега.

Източник: Novanews.bg