Отстранените шефове на КТБ нарекоха „пасквил” изнесените данни за одита
Отстранените шефове на КТБ нарекоха „пасквил” изнесените данни за одита / снимка: БГНЕС

Отстранените изпълнителни директори на КТБ АД обвиниха в поредна лъжа БНБ заради вчерашния доклад на одиторите.

Според бившите ръководители на банката на Цветан Василев БНБ умишлено е държала в кома КТБ в продължение на четири месеца. Отстраненото ръководство на банката определя документа на одиторите като „безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ".

„БНБ демонстрира или потресаващо незнание на закона, или неприкрита форма за манипулиране на общественото мнение", се казва още в писмото до медиите. Отстранените директори на банката обвиняват БНБ, че налага позиция върху доклада на одиторите. Бившите директори оспорват и данните, които БНБ изнесе вчера за дефицит в КТБ от повече от 4.2 милиарда лева.

„Банката все още е в добро състояние и не може да бъде срината в кратки срокове, въпреки всички усилия на БНБ и квесторите да я ликвидират поръчково", се казва още в писмото до медиите.

Според отстранените дирeктори от БНБ са приложили допълнителна обезценка на кредитите при прилагане на нова методика за анализ и изчисления, приета през август. „Само така загубата може да нарасне със сума, която е достатъчна за постигане на крайната цел - отнемане на лиценза и ликвидиране на КТБ АД", допълват бившите директори.

В писмото се уточнява, че текстът е част от становище, което предстои да излезе в цялост в петък.