Продължителността на живота може да се прочете по изражението на лицето
Продължителността на живота може да се прочете по изражението на лицето / снимка: sxc.hu

Сайтът Face My Age може да определи възрастта на даден индивид въз основа на изражението на лицето му и да прогнозира продължителността му на живот, съобщи сп. „Сианс е авнир”.

През юли Мик Джагър навърши 71 години. Според Face My Age той обаче изглежда по-скоро на 81 години и му остават около 4500 дни живот. Като използва алгоритъм, създаден от биодемографа Джей Олшански от университета на Илинойс в Чикаго и специалиста по биометрия и лицево разпознаване Карл Ричанек от университета на Северна Каролина в Уилмингтън, сайтът изчислява възрастта на индивида и продължителността му на живот.

След като получил снимка на лицето на фронтмена на „Ролинг стоунс”, сайтът преценил, че Мик има 42,2 на сто шансове да надхвърли 85-годишна възраст. Face My Age ползва изпратените от потребители на интернет над 220 000 фотоса на лица. Достатъчно е да се посочат някои важни данни, свързани с възрастта, пола, образованието, дали индивидът е пушач или не, дали се е подлагал на естетична хирургия, дали употребява наркотици, за да може алгоритъмът внимателно да изследва очите, челото, носа, бузите, устата, брадичката му, откривайки дори най-малката бръчка.

Получените резултати се сравняват със сходни профили в банката данни, преди сайтът да направи преценката си.

Този алгоритъм е прототип. „След време потребителите на интернет ще могат да видят как ще изглеждат след 20 или 40 години”, отбелязаха двамата изследователи.
В момента те работят над софтуер за застрахователи.

Източник: БТА