ЕВРОСАПИЕНС – една изложба с история
ЕВРОСАПИЕНС – една изложба с история / netinfo

През септември Музеят „Дом на хумора и сатирата” – Габрово гостува на Велико Търново с изложбата „Евросапиенс – една изложба с история”. Тематичната колекция е част от музейния художествен фонд „Хумор на народите” и представя 75 карикатури на 18 утвърдени български творци на хумористично изкуство. Всяка творба от изложбата подкупва със своята артистичност и предизвиква размисъл и самооценка чрез тънък хумор, хаплива ирония и безпощаден сарказъм.

„Евросапиенс” е плод на едноименния Национален конкурс за карикатура, който Домът на хумора и сатирата осъществява през 2009 г. по кураторски проект и с финансовата подкрепа на г-н Николай Младенов, тогава депутат в Европейския парламент, а по-късно и министър на външните работи. За участие в конкурса са поканени най-изявените майстори на сатиричната рисунка в България и лауреати на престижни награди от национални и международни конкурси за карикатура. Задачата им е да изразят със средствата на хумора отношението си към политиките на ЕС и същевременно да покажат слабостите при тяхното осъществяване на родна територия – едно нелеко предизвикателство, с което те се справят блестящо. Авторите поднасят своята гледна точка по болезнени теми като  корупцията, накърняването на потребителските интереси, сляпата и глуха съдебна система, неефективната администрация, липсата на толерантност в обществените взаимоотношения и редица други криворазбрани европейски практики.

Успешният дебют на изложбата през 2009 г. е на 1 април – Ден на хумора и шегата и рожден ден на Дома на хумора – едновременно в Габрово и в Европейския парламент в Брюксел. Вече пет години колекцията шества по изложбените зали в страната и чужбина и навсякъде е посрещана с огромен интерес, защото е актуална и критична, представя наболели проблеми и поставя неудобни въпроси, предизвиква усмивки и предполага към размисъл. Досега изложбата е гостувала в художествени галерии и музеи в София, Стара Загора, Смолян, Сливен, Правец, Кечкемет (Унгария), Виница (Македония), Паневежис (Литва) и др.

Сега на свой ред гражданите и гостите на Велико Търново имат възможността да се приобщят към авторовите послания, да опознаят днешна Европа и да открият мястото на България в нея по един непринуден и приятен начин – чрез усмивките в колекцията „Евросапиенс”.

Откриването на изложбата е на 2 септември 2014 г. от 17.30 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” – Велико Търново.

Събитието е израз на подкрепата на Община Габрово във финалната битка за Европейска столица на културата 2019, в която Велико Търново е един от конкуриращите се градове.