Расте недоволството сред хората в Благоевград заради идеята за преименуване на града
Расте недоволството сред хората в Благоевград заради идеята за преименуване на града / снимка: DarikNews.bg, архив, Дарик Благоевград
Расте недоволството сред хората в Благоевград заради идеята за преименуване на града
74535
Расте недоволството сред хората в Благоевград заради идеята за преименуване на града
  • Расте недоволството сред хората в Благоевград заради идеята за преименуване на града

Недоволството, породено от идеята за преименуване на Благоевград, расте сред жителите в областния център. Предложението за смяна на името на Благоевград с Цар Самуил е на писателя от Карлово и бивш депутат от НДСВ Кирил Милчев.

Преди месец той изпрати петиция до президента, с която настоява чрез прекръстването на Благоевград да се почете 1000-годишнината от гибелта на българския владетел. От тогава до сега жителите открито се бунтуват и отказват да приемат подобна идея.

Идеята за преименуване на Благоевград е тема номер едно в областния център вечер седмици наред. В социалните мрежи недоволни жители заплашват с бунт и гражданско неподчинение, ако бъде предприетата крачка за смяна на името. Ако се направи нещо в тази посока, то задължително трябва да се потърси мнението на хората, категоричен е благоевградският историк Иван Стоянов.

„Ние, жителите на Благоевград, ако искахме да сменим името, малко закъсня. Имаше една такава инициатива 1991 г., но жителите на Благоевград решиха да се запази това име. Мисля, че има и други начини да почетем великия български владетел", обясни Стоянов.

От Обществен съвет проведоха няколко допитвания. Резултатите показват, че позицията на благоевградчани е категорична, заяви Людмила Манова:

„Това са една групичка хора, които нямат връзка с нашия град и просто търсят малко слава. Пуснахме няколко анкети, които категорично показаха, че хората не желаят такава смяна", обясни тя.

Вчера служебният премиер проф. Георги Близнашки сподели, че би било добре да се предприемат конкретни действия за почитане на годишнината от смъртта на Цар Самуил, но не на всяка цена това трябва да стане със смяна на името на Благоевград. По думите му това би трябвало да се случи единствено, ако гражданите са съгласни.

Ако бъде сменено името на Благоевград, то само жителите на областния център ще трябва да заделят най-малко 1,4 млн. лева за смяна на лични документи.