Над 1,5 млн. рецептурни книжки са вече презаверени
Над 1,5 млн. рецептурни книжки са вече презаверени / снимка: sxc.hu

Наближава крайният срок за презаверка на рецептурните книжки на хронично болните. Към момента 1 580 679 са презаверените рецептурни книжки с нови четиризначни кодове, съобщиха за БГНЕС от НЗОК.

Крайният срок за презаверка на рецептурните книжки на хронично болни пациенти с новите четиризначни кодове по международната класификация на болестите (МКБ) е 31 август. Само в дните от 25 и 29 август са презаверени 68 196 книжки.

От касата успокояват, че независимо, че от 1 септември предписването и отпускането на лекарствени продукти ще се извършва само по презаверени в РЗОК рецептурни книжки, няма да има пациенти, които ще бъдат затруднени при получаването на лекарствата си. За целта те трябва до датата на получаване на медикаментите си да презаверят рецептурната си книжка. Например, ако предписването и отпускането на лекарствени продукти следва да е на 20 септември, рецептурната книжка трябва да бъде презаверена в РЗОК до тази дата.

В националния регистър на рецептурните книжки на страната са регистрирани 2 300 904 рецептурни книжки. Близо 90% от хората с рецептурни книжки са възрастни, трудно подвижни и с тежки диагнози.

От НЗОК напомнят, че Столичната здравноосигурителна каса ще работи извънредно и в последната събота на месец август - 30.08. с работно време от 9.00 ч. до 15.00 ч.