Победители и победени на телевизионните награди Еми
Победители и победени на телевизионните награди Еми / Guliver/Getty Images

"В обувките на Сатаната" и "Модерно семейство" спечелиха топ отличията съответно за най-добър драматичен и най-добър комедиен сериал на 66-ата церемония за телевизионните Оскар-и - наградите Еми за праймтайм предавания, предадоха световните информационни агенции.

Близо година след излъчването на последния му епизод, сериалът "В обувките на Сатаната" грабна втория си приз в категорията за най-добра телевизионна драма. "Благодарим за това невероятно сбогуване с нашето шоу", сподели създателят на поредицата Винс Гилиган.

Ролята на учителя Уолтър Уайт, преквалифицирал се в наркобарон, донесе на Брайън Кранстън четвърта награда Еми за най-добър актьор в драматичен телевизионен сериал. Така Кранстън изравнява постижението на шампиона в актьорската драматична категория Денис Франц.

"Благодарен съм за всичко, което се случи", каза Брайън Кранстън, приемайки трофея си.

Матю Макконъхи, който също се съревноваваше за отличието с ролята си в сериала "Истински детектив", се размина с редкия шанс в една и съща година да спечели филмовия Оскар и телевизионния Оскар. За последен път подобно нещо се е случвало през 1971 година, отбелязва ДПА.

В категорията за най-добра актриса в драматичен сериал триумфира Джулиана Маргулис с ролята си в "Добрата съпруга". "Живеем в невероятно време за жените в телевизията", сподели Маргулис.

Победители и победени на телевизионните награди Еми
netinfo
Актьорските отличия за поддържащи роли в драматичен сериал бяха присъдени на Арън Пол и Ана Гън за "В обувките на Сатаната".

"Модерно семейство" спечели рекордната си пета награда за най-добър комедиен сериал, изравнявайки постижението на друг хитов ситком - "Фрейзър".

Пореден триумф в категориите за най-добър актьор и най-добра актриса в телевизионна комедия отбелязаха Джим Парсънс и Джулия Луис-Драйфус. Ролята в сериала "Теория за Големия взрив" донесе на Парсънс четвърти приз за комедиен актьор. Така той записа името си в отбора на отличниците в категорията Келси Грамър и Майкъл Джей Фокс.

Джулия Луис-Драйфус триумфира с трето поредно отличие за най-добра актриса в телевизионна комедия с ролята си във "Вице". Поддържащите актьорски награди за телевизионна комедия бяха присъдени на Тай Бърел за "Модерно семейство" и Алисън Джани за "Мама".

В категорията за най-добър телевизионен минисериал наградата получи "Фарго" - адаптация за малкия екран на отличения с Оскар филм на братя Коен. Актьорите във "Фарго" се разминаха с отличия, въпреки че бяха сочени за фаворити, по-специално Били Боб Торнтън.

Призовете за най-добър актьор и най-добра актриса в телевизионен минисериал или филм бяха присъдени съответно на Бенедикт Къмбърбач за "Шерлок Холмс" и Джесика Ланг за "Американска история на ужасите: Лудница".

В поддържащите актьорски категории в телевизионен минисериал или филм бяха отличени Мартин Шийн за "Шерлок Холмс" и Кати Бейтс за "Американска история на ужасите: Лудница". Наградата за най-добър телевизионен филм получи "Нормално сърце" на HBO.

Телевизия HBO спечели най-много награди Еми - 19 на брой от общо 99 номинации, но отново се размина с призовете в топ категориите. Хитовата поредица на канала, "Игра на тронове", която водеше по номинации за телевизионните Оскар-и с 19 на брой, и тази година не постигна успех в категориите за драма, отбелязва Ройтерс.

Наградите Еми, присъждани от американската Академия за телевизионно изкуство и наука и телевизия, за пръв път от около 40 години бяха раздадени не по обичайното си време в неделя в края на септември, а в понеделник в края на август. В началото на годината организаторите взеха решение да изтеглят по-рано церемонията, за да не съвпадне наградното шоу с популярната сред телезрителите седмична спортна програма "Sunday Night Football". Промяната беше направена за да се избегне застъпване и с раздадените в неделя, 24 август, видео музикални награди на MTV.

Като водещ на състоялата се в театър "Нокиа" в Лос Анджелис 66-ата церемония за наградите Еми за праймтайм предавания дебютира комикът Сет Майерс.

Източник: БТА