Акция по доброволно кръводаряване ще се проведе във Варна
Акция по доброволно кръводаряване ще се проведе във Варна / DarikNews.bg, архив

От 9.00 до 14.00 часа в Солидарен център Варна (ул. София 1 до ЖП гара) ще се проведе акция по доброволно кръводаряване. Целта е да се подпомогне работата на Център по трансфузионна хематология – Варна в летните месеци, когато дефицитът на кръв и кръвни продукти значително нараства.

Акцията се организира от Солидарен център Варна, с подкрепата на Българския алианс за кръводаряване. България е сред страните с най-нисък брой кръводарители - на 1000 души население само 22-ма. За да бъдат удовлетворени нуждите на здравната система, е необходимо това съотношение да бъде най-малко 33/1000. Особено нисък е броят на кръводаряващите в летните месеци.

Във Варна всеки месец се прави кръвопреливане на 48 пациенти с таласемия - 23 деца и 25 възрастни. Кръвопреливането се налага, защото при тези пациенти, поради генетична мутация, не може да се синтезира нормален хемоглобин. Това води до бързо разрушаване на червените кръвни клетки (еритроцити). За да живеят тези пациенти се налага да им се прелива кръв на всеки 2 до 4 седмици, и да приемат всекидневно хeлатиращи (пречистващи кръвта) лекарства.

Такъв е и случаят с Тамара. Тя ще стане на 7 години през ноември. Прелива й се кръв всеки месец, откакто е навършила година и два месеца. Нерядко обаче се случва кръв от нейната група B+ да липсва. Нивото на хемоглобин при здравите жени не бива да пада под 130, а при здравите мъже – под 140. Стандартът за лечение при деца като Тамара изисква хемоглобинът им да е между 95 и 105 непосредствено преди кръвопреливането, за да може те да израстат с възможно най-малко странични усложнения вследствие на заболяването си. Липсата на достатъчно и навременно кръвопреливане обаче поставя под въпрос качеството на лечението им.

„За последно ни се случи преди два месеца. Хемоглобинът й беше паднал много, но въпреки това в насрочения от лекарите ден за кръвопреливане за Тамара нямаше кръв. Подобни ситуации винаги са голям стрес за нас, защото след като падне до 80, хемоглобинът много бързо и рязко може да достигне животозастрашаващи нива от 40. А това се случва, защото няма кръводарители. Да, пациентите с таласемия са планирани, но въпреки това не са осигурени. Представете си какво е за хората, които се нуждаят от кръвопреливане при инциденти, при раждане” , споделя майката на Тамара, Антония.