Не само кучешкото, но и котешкото месо е деликатес във Виетнам
Не само кучешкото, но и котешкото месо е деликатес във Виетнам / Thinkstock/Getty Images

Не само кучешкото, но и котешкото месо е деликатес във Виетнам, пише в репортажа си Франс прес. Откраднати от стопаните им, "малките тигри" се предлагат в ресторантите печени или сготвени в чеснов сос.

"Много хора си поръчват котешко, ново е и искат да пробват", твърди То Ван Дунг, управител на ресторант в Ханой, който предлага в менюто си котешко. След като бъдат удавени и обръснати, животните се пържат в сгорещена мазнина, обяснява той. Месото им е по-рядко от традиционното кучешко, което е много търсено и в съседен Китай.

Много виетнамци смятат, че яденето на котешко в началото на лунния месец носи късмет. Котешкото е по-различно на вкус от кучешкото, което по традиция се яде в края на лунния месец. Котешкото месо е забранено за консумация във Виетнам с цел да бъдат опазени тези ценни ловци на мишки. Но от ресторанта заявяват, че нямат никакъв проблем с властите. В дни на голям наплив в ресторанта, повече от сто клиенти могат да си поръчат котешко.

Заведението се снабдява от местни производители, както и от доставчици, предлагащи котешко месо без явен произход, което вероятно идва от Лаос или Тайланд.

Рядко е да се видят котки по улиците на Ханой, собствениците им ги държат затворени вкъщи, тъй като месото им е много търсено.

По традиция виетнамците ядат домашни животни, което в останалите страни е табу. Това се обяснява с различни исторически фактори и по-специално с липсата на храна през време на продължителните войни.

Напоследък нещата се променят и виетнамците започват да променят отношението си към животните.

Тази еволюция все пак се сблъсква с обичаите в страната, което излага на опасност всяко животно, напуснало дома на стопанина си.

Нгок Тиен, който е майстор готвач, отглежда котка в дома си, която ще сготви, след като тя бъде добре угоена. Котката на пазара върви по 30 евро на парче.

"Когато котките остареят ги убиваме, защото по традиция тя трябва да бъде сменена с по-млада. Освен това възрастните животни имат навика да бягат, затова ги продаваме, или ги убиваме", обяснява готвачът, допълвайки, че котешкото месо е по-ценно от кучешкото, защото е по-крехко.

Собственик на ресторант за кучешко месо, пък се оплаква, че са му откраднали котките, които гонели мишките в кухнята. Напоследък активисти в защита на животните подеха скромна кампания, която има за цел да промени хранителните навици на виетнамците, но без особен успех засега.

Източник: БТА