Разкриха убиеца на нюйоркски полицай 105 години след смъртта му
Разкриха убиеца на нюйоркски полицай 105 години след смъртта му / Thinkstock/Getty Images

Мащабната операция "Апокалипсис", завършила в средата на седмицата с арестуването на 90 предполагаеми мафиоти в Палермо, доведе до разкриване след 105 години на убиеца на лейтенанта от нюйоркската полиция Джузепе (Джо) Петрозино.

Сред арестуваните в столицата на Сицилия бе 29-годишният Доменико Палацото, който не подозира, че е подслушван, когато в записан телефонен разговор се хвали: "Ние сме мафиоти от сто години. Моят прачичо Паоло е убиец на първото ченге в Палермо. Той е убил Джо Петрозино".

Джузепе Петрозино е роден на 30 август 1860 година в Падула, в провинция Салерно на областта Кампания. Емигрира в Съединените щати, където започва като уличен метач в Ню Йорк. Изглежда качествата му са заслужили особено внимание, защото е привлечен за информатор на полицията, която по онова време е силно затруднена от непознаването на прииждащата от Южна Италия организирана престъпност.

С много усилия и учение младият италианец става полицай. В резултат на успешни и много рисковани операции, включително срещу анархо-терористични организации, се издига до лейтенант - само на едно стъпало от най-високото звание "капитан".

Петрозино става легенда с ударите си срещу "Черната ръка", както по онова време се нарича италианското мафиотско сдружение в САЩ. Това го превръща в заклет враг на дон Вито Кашо Феро, роденият в Корлеоне "бос на всички босове" в Сицилия, който има солидни връзки с "Черната ръка". Полицаят пръв тръгва по правилната следа на "убийството във варела", при което мафиотът Бенедето Мадония е обезглавен и затворен във варел. Следата го отвежда към кафене "Стела д'Италия" (Звездата на Италия), където се събира елитът на "Черната ръка".

През март 1909 година Джо Петрозино пристига тайно в Палермо да продължи разследването. Става обаче жертва на свободата на словото и печата, защото вестник "Ню Йорк хералд" помества подробности за неговата мисия. На 12 март полицаят вечеря в изискания ресторант "Кафе Орето", когато двама души се приближават и му казват нещо поверително. Петрозино плаща сметката и се насочва към входа на парка "Гарибалди". Проехтяват три бързи изстрела и един четвърти с малко закъснение.

Арестувани са дон Вито Кашо Феро, като възложител на убийството, и Паоло Палацото - прачичото на задържания сега Доменико Палацото - който е обвинен като фактически извършител на престъплението. Двамата са освободени поради "недостиг на доказателства".

Алибито на дон Вито е потвърдено от депутата в парламента Доменико де Микеле Ферантели - един от високопоставените политици, свързан с "боса на всички босове". Доменико Палацото е бил преди това арестуван в Ню Йорк от Джо Петрозино за рекет, свързан с проституция и трафик на "бели робини" - млади италианки, примамвани с обещания за брак в САЩ, където са били принуждавани да проституират. Палацото е пристигнал в Палермо малко след Петрозино и публично се е заклел, че ще го убие.

Фигурата на Джо Петрозино бързо навлиза в масовата култура. Дни след убийството му първият роман за него излиза в Германия и по-късно през същата година - в САЩ. В Италия книга за него е най-напред издадена през 1912 година, а в края на 30-те години на миналия век става герой на комикс. Неговата романизирана биография, написана от Ариго Петако, дава през 1972 година основата на сценария за филм, реализиран от Италианската национална телевизия (РАИ). През 2006 година пак РАИ пусна кратък сериал от два епизода и отделно документален филм за Петрозино.

Събраните за него материали са подредени в музейна сбирка в родния му дом в Падула.

Източник: БТА