Кюстендилска област сред областите с най- лоши показатели за естествен и механичен прираст
Кюстендилска област сред областите с най- лоши показатели за естествен и механичен прираст / Дарик-Кюстендил,архив

Кюстендилска област е сред трите области в страната през 2013 г., където има най- голямо намаление на населението вследствие на високия отрицателен естествен прираст. Другите две са областите Видин и Монтана, показват данни на Националният статистически институт. Стойностите на трите области са съответно минус 11.4, минус 14.3 и минус 11.8‰.
През 2013 г. всички области в страната имат отрицателен естествен прираст. С най-малки по стойности коефициенти на отрицателен естествен прираст са областите София (столица) (-1.5‰), Кърджали (-1.8‰) и Сливен (-2.2‰).

Кюстендилска област е и сред трите области с най- голямо намаление вследствие на отрицателен механичният прираст. С най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст са областите Смолян (-15.0‰), Кюстендил (-7.7‰) и Враца (-7.5‰).
Механичният прираст се формира като разлика между броя на заселилите се и изселилите се от дадената област. През 2013 г. седем области имат положителен механичен прираст: София (столица) - (7.1‰), Варна (3.8‰), Бургас (3.7‰), Пловдив (3.1‰), Стара Загора и Шумен - по 0.4‰, и Русе (0.2‰).