Италианският премиер обяви историческо намаляване на данъците
Италианският премиер обяви историческо намаляване на данъците / снимка: БГНЕС, архив

Италианският премиер Матео Ренци обяви историческо намаляване на данъците за 10 милиона души. Облекчаването на данъчната тежест за тях ще коства на хазната около 10 милиарда евро.

"За нас е ясно, че като оставим още по 1000 евро в джобовете на италианците (на година), това ще подпомогне потреблението. Това е мярка като израз на внимание, равнопоставеност, мярка от историческо значение", заяви Ренци на пресконференция.

Той представи първите конкретни мерки на правителството си.

Премиерът увери, че италианската държава разполага "със средства, за да финансира" намаляването на данъците, от което ще се възползват главно средната класа и най-бедните (печелещи под 25 000 евро на година), като същевременно се придържа към изискванията за дефицит до 3% от БВП.

Той каза още, че правителството е успяло да намери начин да компенсира тези 10 млрд. евро чрез икономии от държавните разходи, както и намаляването на лихвите по дълга на Италия.

Ренци обяви намаляване с 10% на професионалния данък. Данъчните облекчения ще влязат в сила до 1 май, уточни премиерът и изрази съжаление, че не е успял да намали данъка още от 1 април поради технически причини.