Бури, наводнения и снеговалеж обхванаха Италия
Бури, наводнения и снеговалеж обхванаха Италия / снимка: БГНЕС

Бури и наводнения, а в планините - обилни снеговалежи, връхлетяха Италия и се очаква да продължат поне до вторник, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Река Тибър се надигна в коритото си в Рим, където в квартал Прима Порта има залети от вода улици, наводнени гаражи, мазета и спортни площадки. Според службите за гражданска защита нивото на реката е все още под бедственото, но продължава да се покачва. Наводнени са няколко шосета близо до главното летище на италианската столица.

В Пиза река Арно придойде още вчера. 1600 жители на Понсако близо до Пиза, чиито домове бяха наводнени, трябваше да се евакуират.

Във Венеция сезонното покачване на нивото на морето, в резултат на което всяка година под вода остават части на града и което е познато като феномена "акуа алта", наводни около 8 процента от пешеходната зона. На централния площад "Сан Марко" нивото на водата е 25 см.

В планините покачването на температурите създава опасност от лавини. Интензивни снеговалежи затрудняват комуникациите и предизвикват прекъсване на електроснабдяването в някои райони. На места в областта Алто Адидже е навалял над 2 м сняг, всички проходи за затворени.

В залива на Неапол духа силен вятър, а в Калабрия вали проливен дъжд. Бури вилнеят и на островите Сицилия и Сардиния. Според изследовател от институт по биометеорология, цитиран от Франс прес, тези метеорологични условия са по-скоро типични за есента и не са нормални за сезона.