Галаксико отново с купата на България танцува
Галаксико отново с купата на България танцува / netinfo

За поредна година голямата награда от националния конкурс „България танцува” остана за домакините от денс център „Галаксико”. С най-висок рейтинг от двата състезателни дни в трите танцови стила, те спечелиха купата на кмета и в осмото издание на надпреварата. Късно снощи тя им бе връчена от Иво Димов в зала „Младост”. Втори и тази година са хасковският балет „Рона”, а трети в класирането- „Зоки” от Велико Търново.

За първи път тази година бяха присъдени 9 държавни стипендии за солистите 12-15 г. В раздела за класически танци в продължение на година по 135 лв. месечно ще получават: Веселина Данева от НУИ "Добри Христов", Антоана Петрова и Ангелина Сергейко от балетно студио "Бъчварова". В раздела за характерни танци стипендии заслужиха: Александра Драгова от "Галаксико", Виктория Ламбрева от "Рона" и Славея Господинова от балетно студио "Звездна дъга"-Варна. За съвременни танци отличените са: Виктория Тихи и Вероника Хароян от танцова школа "Ди енд джи"-Бургас и Бояна Иванова от "Галаксико".

Специалната награда на прима балерината Диляна Никифорова- безплатно участие в лятната балетна академия, която тя организира, е за възпитаник на „Галаксико”- Златомир Колев.

Над 800 танцьори от 45 колектива участваха в двудневния конкурс тази година, като представиха 430 танца в трите конкурсни стила. На финала ги поздрави и народният представител Владимир Митрушев.