Дарик купува Нетинфо
Дарик купува Нетинфо / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"Санома" продава най-голямата дигитална медийна група в България "Нетинфо" на "Дарик нюз" ЕООД. Продажбата на "Нетинфо" е част от нова стратегия на "Санома", насочена към медийния пазар в Европа. Приключването на сделката ще стане след одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Обединението между Нетинфо и сайтовете на Darik ще доведе до обхващане на над 90% от интернет потребителите в България. Това заяви Христо Христов, основател на "Дарик Нюз" ЕООД, с което потвърди новината за сделка между двете интернет компании.

"Нетинфо" приляга отлично на нашата стратегия, нямаме търпение да започнем да работим заедно. Сделката ще заздрави позицията на "Дарик", като съчетае лидерската позиция на "Нетинфо" на пазара с мултимедийната платформа на Дарик радио и сайтовете на "Дарик", обясни още Христов.

Към момента Нетинфо покрива със съдържание 80% от интернет потребителите в страната. Това се осъществява чрез пощата АБВ, българският вариант на Youtube - Vbox7, платформата за споделяне на файлове Dox.bg и други популярни сайтове.

Реалните потребители на Нетинфо са 2.9 млн. към февруари, по данни на Gemius. Основните посетители на сайтовете в групата са на възраст между 15 и 44 години.

От своя страна, "Дарик Нюз" ЕООД има над 1.1 млн. реални потребители към месец март, по данни на Gemius, и покрива 28.5% от интернет аудиторията в страната. В групата влизат сайтове - лидери в своите категории като информационният DarikNews.bg, спортният Gong.bg, финансовият DarikFinance.bg, сайтът за споделяне на юридическа информация Lex.bg и други.

Собственик на Нетинфо до този момент бе финландската компания Sanoma Magazines International, която придоби основен пакет акции в интернет групировката от нейните основатели Любен Белов и Виктор Пенев през 2008 година. В последствие през 2011 година Санома увеличи дела си на 82%. По последни данни за миналата година Нетинфо е продала реклама на стойност 3.7 млн. евро. Към настоящия момент в нея работят близо 100 души - компютърни специалисти, маркетинг експерти и журналисти.

"Дарик Нюз" ЕООД е собственост на Радосвет Радев, който притежава и първото частно национално радио - Дарик. Това означава, че сделката по сливане на Нетинфо с Дарик ще доведе до ефективно обединение в електронната медийна среда у нас, като съчетае лидерската позиция на Нетинфо на интернет пазара с мултимедийната платформа на Дарик радио и информационния новинарски поток от сайтовете на Дарик.

Създателят на Дарик Радосвет Радев вече е тиражирал намерението си да окрупни и подсили своето участие на медийния пазар, включително чрез създаването на телевизия. Въпреки това сделката за Нетинфо се възприема в средите като изненада, тъй като до този момент други играчи проявяваха интерес за покупка на интернет групировката от финландския й собственик, което означава, че офертата на Дарик е била най-добрата.

През 2012 г. "Нетинфо" е продала реклама на стойност 3,7 милиона евро. В компанията работят около 100 души. Консултант по сделката от страна на "Санома" е Райфайзен инвестмънт България.

„Въпреки че решението на "Санома" да се оттегли предизвика нашето съжаление, ние в "Нетинфо" очакваме да станем част от бизнеса на "Дарик" с ентусиазъм и голяма надежда", заяви изпълнителният директор на "Нетинфо" Красимир Янев.

„Вярвам, че "Дарик" ще приеме ценностите на "Нетинфо", желая и на двете компании ползотворна съвместна работа", добави Хайке Роснер, изпълнителен директор на "Санома медия" за Русия и Централна и Източна Европа.