Внесоха исканията на протестиращите в Областна управа
Внесоха исканията на протестиращите в Областна управа / Дарик Добрич

Представители на протестиращите граждани в Добрич внесоха декларация с исканията им в Областна администрация Добрич. Документът обединява заявеното от хората, излезли на площада при последния протест - на 17 февруари т.г.. Идеите са уеднаквени с тези на протестиращите във Варна, където вчера се е провела работна среща, каза за Дарик Пепа Рашева от координационния център на протестите в Добрич.

Три са точките в декларацията:
1. Иска се национализация на всички стратегически отрасли и природни ресурси на България като полезни изкопаеми, минерални води, енергетика и електроразпределение, добивни комбинати, всички печеливши за държавата заводи, телекомуникационни и инфраструктурни проекти, банки.
2. Иска се смяна на системата, чрез която се формира и контролира управлението в България, включително промяна на изборния закон, с въвеждане на механизми, които не позволяват фалшифициране на изборите. Новата система трябва да се подготви със задължителното участие на гражданите.
3. Иска се създаване на национална програма с националните приоритети на България, които са духовност, история, образование, раждаемост, биоземеделие и селско стопанство, туризъм, икономика. Рамката трябва да бъде задължителна за всяко правителство и всеки парламент.

В декларацията е записано още, че трябва омбудсмана на републиката да се самосезира и да анулира концесиите, защото те са криминални по своята същност. Иска се също анулиране на всички приватизационни сделки, които са направени под реалната им цена, като разглеждането им се проведе публично, с участието на граждани. Протестиращите настояват също на всички управляващи партии, взели участие в престъпни и неизгодни за България сделки, да бъде наложена забрана за участие в политическия живот и управлението на държавата.

В декларацията се дават 7 дни срок за официален отговор на исканията. В противен случай ще се продължи с протестите и ще се премине към гражданско неподчинение - неплащане на ток, вода, данъци, казват още протестиращите.

Рашева съобщи още, че в неделя ще се състои нов протест в Добрич. Сборният пункт е отново в 11.00 ч. пред черквата "Свети Георги".

Внесоха исканията на протестиращите в Областна управа
netinfo

Декларацията е придружена от Граждански доклад „България не е бедна, нея я ограбват". Веднага след получаването на документите, областният управител ги е изпратил до президента, министър-председателя, председателя на 41-то Народно събрание, вицепремиера и министър на вътрешните работи и до омбудсмана на Република България, съобщават от Областна управа.