Нобеловият лауреат Орхан Памук гостува в София следващата седмица
Нобеловият лауреат Орхан Памук гостува в София следващата седмица / netinfo

Носителят на Нобелова награда за литература Орхан Памук ще посети София на 18 и 19 май тази година. В рамките на визитата си той ще даде публично интервю в аулата на Софийския университет и ще бъде обявен за доктор Honoris causa на най-старото висше учебно заведение у нас. През втория ден от визитата му в центъра за култура и дебат “Червената къща” в присъствието на автора ще се проведе разговор за новата му книга, “Други цветове”, която издателство “Еднорог” пусна на пазара миналата седмица.

 

В “Други цветове” Нобеловият лауреат застава открито пред своя читател, представяйки в поредица есета и размисли своите възгледи за литературата, за заобикалящия ни свят, за политическите реалии и за държавата на духа. В един свят на рушащи се ценностни системи и липса на нови Орхан Памук търси истината в творчеството на големите имена в световната литература, във вечните произведения на изкуството, в открития поглед към миналото и настоящето, в почтеността към себе си и околните, в толерантността, взаимното опознаване и разбирането.

На панаира на книгата, който ще се проведе от 24 до 29 май в София, издателство “Еднорог” подготвя нова книга от Борис Акунин, обявен в класацията на най-голямата книжарница в руската столица за автор на десетилетието в Русия.

 

“Куест”е поредният блестящ жанров експеримент на големия ерудит Акунин. Използвайки за рамка схемата на компютърните игри, той съумява да съчетае две повествования и две сюжетни линии, които се засичат в напрегнатия сценарий. Галтън Норд, млад и многообещаващ учен, потегля на тежка мисия към Съветска Русия по времето на Сталин. Възложено му е да открие тайната на експериментите, провеждани с човешки мозъци в секретни лаборатории, контролирани от тайната полиция. Норд прави потресаващи разкрития, които водят далеч назад във времето, към войната с Наполеон и знаменитата Бородинска битка, в която участва и Самсон Фондорин, професор в Московския университет и гениален откривател...

 

На панаира издателството ще предлага всички свои заглавия с големи отстъпки.

 

След Борис Акунин “Еднорог” подготвя ново заглавие на друг изключително популярен и обичан автор – “У дома” на Бил Брайсън ще ни представи по увлекателен, изненадващ и забавен начин нещата, които ни заобикалят, къщите, храните, мебелите и всичко, което приемаме като естествена част от нашия свят.