15%  ръст на записани българи по родните курорти
15% ръст на записани българи по родните курорти / Sofia Photo Agency, архив

От началото на годината записванията за вътрешен туризъм са скочили с 15%. Това съобщи в Несебър Мария Иванова, директор на дирекция "Туристическа политика" в МИЕТ като цитира данни от проучване на Алфа Рисърч. Изследването е направено в рамките с проекта на Министерството на икономиката "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в РБ". 81 % от българите имат положителна нагласа за почивка в страната. Двойно е нарастнал интереса на българите към летен и зимен отдих в спа курорти, селски къщи и семейни хотели по морето и в планината. От министерството отчитат и увеличение на желаещите да практикуват културен туризъм. По данни на НСИ през сезон 2011 се очаква 10 % увеличение на приходите от туристически нощувки в комплески и ваканционни селища през лятото.

Иванова се позова на данни от МВнР, според които за 2010 година е отчетен ръст на издадените визи с 30 % . За първите три месеца те са с 50% повече в сравнение със същия период на миналата година. Очакванията са през лятото да бъдат издадени над 300 000 документа за пребиваване в България при един и същ състав на консулската служба в Москва.

Според областния управител на Бургас Константин Гребенаров данните от Бургаската туристическа камара сочат за очакван ръст между 5-7 % на чужденците по Черноморието. Почти всеки трети българин вече предпочитал да летува на родните летни селища, каза още Гребенаров.

Нарастване на пътниците с 5-7 до 10 % през това лято прогнозира изпълнителният директор на Летище Бургас Георги Чипилски. Руският пътникопоток се очаква да бъде най-голям. Следват пазарите Германия, Англия, Израел, Чехия, Норвегия.