Борисов: България е най-бедна заради 100 години управление на БСП
Борисов: България е най-бедна заради 100 години управление на БСП / снимки: Reuters

Страната ни е най-бедната в ЕС заради БКП. България тръгва от две изходни позиции - най-нисък брутен вътрешен продукт и най-бедна държава в Европейския съюз. Това е следствие от 100-годишното управление на социалистите, на БКП. Това коментара премиерът Бойко Борисов след срещата на евролидерите в Брюксел, на която не беше постигнато споразумение за бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г.

„От тази стартова позиция всички формули, по които се изчисляват парите, получавани от европейските държави, тръгват от тук. Това е следствие от това, че толкова години са марширували по Червения площад”, добави Борисов, цитиран от Нова телевизия.

По неговите думи вторият голям проблем е, че на предишното правителство са били спрени абсолютно всички европейски фондове. „Батко и братко” още тежи в Брюксел. Много от държавите казват: претендирате за много пари, а всъщност предишното ви правителство усвояваше под 1% от фондовете, а вие усвоявате 25%. Научете се и си усвоете всичките пари, тогава искайте още”, заяви още Борисов.

От своя страна британският премиер Дейвид Камерън заяви, че няма никакво извинение за това, че евролидерите така и не взеха решение за строги мерки за съкращаване на разходите на ЕС, особено що се отнася до администрацията.

„Ние и редица други национални правителства направихме огромни съкращения в бюджетите си, за да се справим с кризисната ситуация. Междувременно общоевропейските институции в Брюксел сякаш живеят в паралелна вселена”, изтъкна още Камерън.

Германският канцлер Ангела Меркел пък изрази оптимизъм за изготвянето на бюджета на съюза. „Мисля, че въпреки разногласията, сме на прав път”, коментира Меркел.

Борисов България е найбедна заради 100 години управление на БСП
netinfo