И Испания чака доклада за атентата в Бургас за включването на Хизбула в черния списък на ЕС
И Испания чака доклада за атентата в Бургас за включването на Хизбула в черния списък на ЕС / снимка: Impact Press Group

Разследването на атентата в Бургас е от съществено значение за процеса по включване на ливанската организация Хизбула в списъка с терористични организации на Европейския съюз. Това заяви в интервю за в. "Джерузалем пост" държавният секретар по външните работи на Испания Гонсало де Бенито.

В обширно интервю за вестника от Абуджа, Нигерия, Гонсало де Бенито заяви, че резултатите от разследването за възможната роля на Хизбула в атентата в Бургас ще бъдат "съществено важни" за това групировката да бъде включена в списъка с терористични организации на ЕС.

"Искаме да вземем решение с нашите европейски партньори и очакваме доклада" от България, посочи испанският представител, цитиран от "Джерузалем пост".

Коментарът напомня за направеното по-рано този месец изказване пред същото издание на френския посланик в Израел Кристоф Биго, който също каза, че "изходът от разследването в България ще бъде основният елемент" с оглед позицията на ЕС за Хизбула, посочва БТА.

Представители на израелското и американското разузнаване разглеждат като съвместна операция на Хизбула и Иран самоубийствения атентат в Бургас през юли, при който бяха убити петима израелци и техният български шофьор, а 32 израелци бяха ранени.

Бенито подчерта, че Испания иска да действа "в рамките на Европа" относно решението за поставянето на Хизбула извън закона, пише още "Джерузалем пост".

"Ние в Испания знаем какво е тероризъм и какво е борбата срещу тероризма," каза още той, напомняйки за нападенията на Ал Кайда през 2004 г. в Мадрид, при които бяха убити 191 души, а ранени почти 2000.

Помолен да направи сравнение между ЕТА и Хизбула, той посочи, че целите на групировките са различни, но стандартът за квалифицирането им като терористични организации е един и същ.