Нова серия от вандалски погроми в гробищния парк Бакърена фабрика
Нова серия от вандалски погроми в гробищния парк Бакърена фабрика / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Серия от вандалски погроми в гробището на "Бакърена фабрика"
58990
Серия от вандалски погроми в гробището на "Бакърена фабрика"
  • Серия от вандалски погроми в гробището на "Бакърена фабрика"

Нова серия от вандалски погроми са извършени гробищния парк "Бакърена фабрика" през почивните дни. Това каза общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки на заседанието на Столичния общински съвет и поиска незабавна смяна на цялото ръководството на общинското предприятие "Гробищни паркове".

Причината е пореден сигнал за роми, представящи се за каменоделци, които лъжат хората и рушат столичните гробищни паркове, каза още той.

Конкретен повод за декларацията на партията е поредният вандалски погром, но това е отдавнашна практика, допълни Джамбазки.

Строшени и унищожени са десетки надгробни плочи, а гробни места са поругани, каза още съветникът. В гробищните паркове няма сигурност за гражданите, въпреки нееднократно заявяваните обещания от администрацията, заяви Джамбазки и допълни, че погребално-обредната дейност е безусловна общинска дейност, в лицето на предприятието гробищни паркове.

Джамбазки се обърна към кмета с настояване незабавно да смени ръководството на общинското предприятие и да представи в едномесечен срок пълен отчет за финансовото и организационното му състояние. Необходим е и идеен проект за развитието на дейността в общината и охраната на всички гробища в София да бъде поета от общинска полиция, каза още Джамбазки.

И още по темата за сигурността в София. До края на месеца трябва да приключи монтирането на осветление в Борисовата градина, където миналата година беше убита Яна Кръстева. Ако изпълнителите не приключат работа в срок, ще им бъде наложена санкция за забавяне, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че след приключване на дейностите, в парка ще се провери дали всичко е направено по проекта.