Аптека без магистър-фармацевт създава риск да се отпускат опасни за здравето продукти
Аптека без магистър-фармацевт създава риск да се отпускат опасни за здравето продукти / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Аптека без магистър-фармацевт "създава" риск да се отпускат продукти, опасни за здравето
58975
Аптека без магистър-фармацевт "създава" риск да се отпускат продукти, опасни за здравето
  • Аптека без магистър-фармацевт "създава" риск да се отпускат продукти, опасни за здравето

Възможността аптеката да работи без присъствието на магистър-фармацевт ще понижи качеството на фармацевтичната услуга и ще доведе до случаи на отпускане на продукти, застрашаващи здравето на пациентите. Това обявиха от ръководството на Българския фармацевтичен съюз във връзка с обсъжданите на второ четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, според които помощник-фармацевтът ще може да продава лекарства и без присъствието на магистър-фармацевт.

От съсловната организация настояват за отпадане на тази промяна в хода на разглеждането на законопроекта в пленарна зала.

Отпадането на изискването за присъствие на магистър-фармацевт в аптеката провокира въпроса как пациентът ще получи качествена услуга и консултация в дадена аптека, заяви председателят на фармацевтичния съюз Мирослав Ненчев: "Ако помощник-фармацевтите стриктно спазват закона, вие ще обикаляте от аптека на аптека и да няма кой да ви отпусне лекарства по лекарско предписание. Другият вариант е, ако не спазват закона, като тогава ще трябва да бъде санкциониран".

Ненчев обясни още, че новият типов договор на аптеките със Здравната каса вече е одобрен и до края на седмицата ще бъде подписан. В него е заложено, че когато аптека прави отстъпка на лекарство в свободна продажба, ще прави същата отстъпка и ако лекарството се поема от Здравната каса, като отстъпката се разпределя пропорционално между Касата и пациента. "Когато аптеката дава отстъпка по Здравна каса, ще даде същата отстъпка на НЗОК съобразно процента на реимбурсация. Така ще бъдат увеличени средствата, с които разполага НЗОК и ще бъдат подсигурени повече лекарства за пациентите".

Според договора магистър-фармацевт на 8-часов работен ден ще трябва да обработва не повече от 660 рецепти за 15 дни.