Ще избегнем наказателна процедура от ЕК за сметищата, смята Караджова
Ще избегнем наказателна процедура от ЕК за сметищата, смята Караджова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Огромният проблем с отпадъците е натрупат повече от 10 години, но мисля че е преодолян и ще избегнем наказателната процедура, тъй като имаме добро партньорство с Европейската комисия. Това коментира министърът на околната среда и водите Нона Караджова по повод обявеното искане от ЕК България да се погрижи сметищата в страната да отговарят на законодателството на Европейския съюз, предаде БТА.

Искането на комисията засяга няколко държави от ЕС. ЕК е изпратила мотивирано становище /втори етап в производството за установяване на неизпълнение на задължения/, в което дава двумесечен срок за отговор на страната.

Мисля, че ще подготвим достоен отговор до ЕК за предстоящите два месеца. Смятам, че имаме какво да отговорим по дълго неглижираната тема, която е изведена като приоритет на нашето правителство, каза Караджова.

Шансът да не влезем в наказателна процедура е да докладваме ежемесечно и да убедим ЕК, че общините са "се взели в ръце" и изпълняват своя ангажимент за управление на битовите отпадъците, с помощта на правителството, коментира екоминистърът. Тя припомни, че срокът за тези ангажименти на България е изтекъл на 16 юли 2009 г. Според нея това, което е наваксано за три години, е убедително доказателство, че ще се справим и няма да се стигне до крайна фаза.

Ако се случи, че не успеем да убедим ЕК, че всичко е наред, ще пратя фактурите на предишното правителство и кметовете, които са управлявали от 2000 до 2009 г., каза министърът в отговор на въпрос. За парите, с които се направи "Водното огледало" в Кърджали, щяха да са построени най-съвършените системи за отпадъци в цяла България, каза министърът, коментирайки обвинения на социалистите.