ВСС издигна още двама кандидати за главен прокурор
ВСС издигна още двама кандидати за главен прокурор / netinfo
ВСС издигна още двама кандидати за главен прокурор
58954
ВСС издигна още двама кандидати за главен прокурор
  • ВСС издигна още двама кандидати за главен прокурор

Заместник главният прокурор Галина Тонева и шефът на апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов са последните двама кандидати за нов главен прокурор.

Кандидатурите им бяха издигнати от по 5-ма членове на Висшия съдебен съвет.

Повече кандидатури няма да бъдат приемани, което означава, че Тонева и Сарафов ще се съревновават с председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров в конкурса за наследник на Борис Велчев.

Предстои всеки един от тримата да изложи своя концепция, като самото гласуване ще бъде най-вероятно в средата на декември.

Кандидатурата на Борислав Сарафов беше издигната внезапно от шефа на Върховния административен съд Георги Колев. Освен него зад Сарафов застанаха Юлиана Колева, Мария Кузманова, Милка Итова и Димитър Узунов. Директорът на апелативната спецпрокуратура оцени като реални шансовете си за важния пост.

Галина Тонева се обяви за гласуване с бюлетина, за да се избегнат съмнения за нагласяване на избора. Тя коменитра, че не е редно политическата подкрепа да бъде водеща при избирането на новия главен прокурор, а сама тя би продължила започната от Борис Велчев реформа. Тонева беше издигната от Румен Боев, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Камен Ситнилски.

И Тонева, и Сарафов прогнозираха, че по всяка вероятност при избора на населдник на Борис Велчев ще се стигне до балотаж.