Организации настояват да не се отменя забраната за тютюнопушене
Организации настояват да не се отменя забраната за тютюнопушене / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Гражданска инициатива "България без дим" и Коалиция за живот без тютюнев дим призовават в съобщение до медиите гражданите да подкрепят държавата в отстояване на пълната забрана за тютюнопушене и да не се поддават на провокации от страна на противниците на забраната.

От забраната за тютюнопушене на обществени места губи единствено тютюневата индустрия. В същото време опитът на страните, където пълната забрана за тютюнопушене на обществени места е въведена от години, доказва недвусмислен спад в сърдечносъдовите, белодробните, а за по-дълъг период от време - и на онкологичните заболявания, посочват от Коалиция за живот без тютюнев дим, цитирани от БТА.

По данни на Националния раков регистър се отчитат годишно близо 3700 нови случая на рак на белия дроб, 80 процента от които са свързани с активно и пасивно тютюнопушене, посочват още противниците на пушенето на обществени места.

Приемането на забраната нареди България сред страните, които следват най-прогресивните европейски и световни политики в широк обществен интерес - нещо, което не сме свикнали често да виждаме, обявяват още обществениците. Те цитират данни на Националния център за изследване на общественото мнение, според които над 60 на сто от българите приемат и одобряват приетата забрана за тютюнопушене.

Висшият административен съд пък се е произнесъл през 2011 г. , че тютюнопушенето не е индивидуално гражданско право за разлика от достъпа до чиста и здравословна околна среда, който представлява по-висш приоритет за държавата, припомнят още поддръжниците на забраната за тютюнопушене.

Според участниците в инициативата "България без дим" разпространяваните твърдения, че туристическият бизнес у нас ще пострада от налагането на забраната, не отговарят на истината.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма резервациите за хотели и ресторанти за Коледа, Нова година, както и за предстоящия зимен сезон у нас вече са ангажирани при

условията на пълна забрана за тютюнопушене; броят на туристите през изтеклия летен сезон е нараснал с 4 - 5 процента, а приходите от туризъм са се увеличили с 5 - 6 на сто, посочват от гражданските движения.

Според поддръжниците на забраната заведенията за хранене и развлечение сега имат възможност за лоялна конкуренция и увеличаване на печалбите си от подобрено обслужване.