Д-р Любомир Маринчев: 85% от хората над 65-годишна възраст страдат от остеоартроза
Д-р Любомир Маринчев: 85% от хората над 65-годишна възраст страдат от остеоартроза / снимка: Sofia Photo Agency
Повечето от хората над 65-годишна възраст страдат от остеоартроза
58946
Повечето от хората над 65-годишна възраст страдат от остеоартроза
  • Повечето от хората над 65-годишна възраст страдат от остеоартроза

85% от хората над 65-годишна възраст страдат от остеоартроза. Това съобщи в следобедния блок на Дарик радио д-р Любомир Маринчев, началник на Клиника по ревматология към МБАЛ „Софиямед. Ето какво още каза д-р Маринчев пред водещия Драгомир Симеонов:

Водещ: Какво представлява точно остеоартрозата?

Д-р Маринчев: Това е дегенеративно ставно заболяване, при което първично се уврежда хрущялът с последваща полиферация на подлежащата кост. Полиферация значи увеличаване обема и качеството на костта, след което е налице възпалителна реакция в синовиалната тъкан или във вътрешната обвивка на самата става. Честотата на остеоартрозата в България е между 12 и 15% от населението. 85% от хората над 65 годишна възраст страдат от това заболяване, като 25% от случаите се дължат на инвалидизирането сред населението. Остеоартрозата е 2.5 пъти повече от сърдечно-съдовите заболявания и 6 пъти повече от злокачествените заболявания на органите на човешкото тяло. Разбира се, това е заболяване при което няма такава спешност, каквато има при сърдечно-съдовите и злокачествените болести, но хората страдат поради болката. Основен симптом е болката, друг симптом е сутрешната скованост, която не е повече от 15-20 минути и ограничение на движенията. 1/3 от хората са над 45 г. и те вече започват да имат ставна симптоматика. При това заболяване има няколко вида лечения, като основната терапия цели намаляването на тази болка, на дискомфорта, който хората изпитват и повишаването качеството на живот. И основното лечение при остеоартрозата на болката това са т.нар. нестероидни противовъзпалителни лекарства или средства, които намалявайки възпалителния процес, водят до понижаване силата на болката. Добре, но тези средства освен позитивните ефекти имат и негативни, както всяко едно лекарство. И тук стои въпросът за баланса между полза и риск.

Водещ: Какво не знаят хората?

Д-р Маринчев: Хората не знаят, че тези медикаменти са много токсични препарати. В САЩ нестероидно противосвързаната смъртност заема трето място след левкемията и СПИН. Като имаме предвид, че в САЩ има голямо разпространение на СПИН. Освен това тези лекарства, независимо от пътя на приемане, дали ще бъде през устата, дали ще бъде инжекционно или по пътя на свещички, те атакуват целия стомашно-чревен тракт и сърдечно-съдовата система, така че всички болни трябва да са наясно със страничните ефекти. Основният принцип в медицината е преди всичко да не се вреди. В този смисъл болните трябва да знаят какво трябва да правят, за да се предпазят от страничните ефекти. Първото и основно нещо, което трябва да се има предвид, е че сред населението има т.нар. рискова група пациенти, това са хората над 65 г. Хора, които имат прекарано остро чревно заболяване, да кажем кръвоизлив от горния отдел на храносмилателния тракт или пък язва, поради която са преживели оперативно лечение. Всички тези фактори се натрупват и те спадат и обуславят тази рискова група пациенти. Затова тези хора трябва да знаят, че тези медикаменти са токсични и да се има предвид при тяхното лечение.

Водещ: Може ли пак да ни кажете кои са по-застрашените хора?

Д-р Маринчев: На първо място възрастните – хора над 65 г. Второ, хора, преживели заболяване на стомашно-чревния тракт, тоест язва, оперативно лечение на храносмилателия отдел и т.н. Хора, които взимат медикаменти, които в комбинация с нестероидните лекарства, могат да засилят техните странични ефекти. Например т.нар. антиколаголанти или антиагреганти. Да кажем, преживял е болният смяна на клапа, клапно протезиране сърдечно. При това положение болният е постояно на антиагрегантна терапия, която пречи на тромбообразуването, което може да се локализира върху протезираните клапи и при комбинация с нестероидно лекарство се сумират токсичните ефекти на двата препарата и рискът се удвоява, затова те спадат също към тази рискова група. Друго нещо е, че немалка част от пациентите по една или друга причина приемат кортикостероиди. Кортикостероидите щяха да бъдат лекарства №1 в света, ако ги нямаше страничните ефекти. Така че всички тези фактори са застрашаващи живота на пациента, що се отнася до острите състояния на стомашно-чревния тракт.

Водещ: Има ли нововъдения в медицината, които успяват да преодолеят тези странични ефекти?

Д-р Маринчев: Наистина има, защото след като в САЩ тази нестероидна смъртност е на трето място и е притеснила доста тяхната агенция по лекарствата, която е много стриктна в това отношение, нещата са се обърнали в съвсем друга посока. В смисъл, че са създадени медикаменти, при които нестероидната съставка е комбинирана с препарат, с медикамент, който протектира стомашно-чревния тракт по отношение на стрничните ефекти. Такива медикаменти навлязоха широко в нашата практика и тези медикаменти трябва да се използват широко, защото те защитават до голяма степен стомашно-чревния тракт на болните.

Водещ: Дайте своя съвет към хората, които страдат от болки в ставите.

Д-р Маринчев: В тази връзка остеоартрозата има т.нар. рискови фактори, както при всяко едно заболяване. Рисковите фактори могат да бъдат разделени на две основни групи. Първата група са променливи рискови фактори – тези, които болният може да ги промени или неговите близки. Втората група са непроменливи, които са даденост, които болният не може да промени. Тези, които може да ги промени, той трябва да направи всичко възможно да ги промени, защото те са в негова полза. Например основният рисков фактор при това заболяване е повишеното наднормено тегло. Всички болни, които страдат от остеоартроза, особено на носещите стави- коленни, тазобедрени, дори и гръбнака и са с наднормено тегло, трябва да направят всичко възможно да го нормализират. Това е номер едно при лечението. Второ има различни професии, например има професии, които изискват огромно натоварване на тези стави, за които споменах. И в този случаи, ако е възможно болният да смени своята професия или да смени условията на работа. Травматизмът е също важен променлив рисков фактор. И след като тези фактори са отстранени, ние пристъпваме към болкоуспокояващата терапия с тези нестероидни медикаменти. И освен с нестероидните лекарства в комбинация с медикаментите, протектиращи стомашно- чревния тракт и сърдечно-съдовата система, има и други медикаменти, които се дават, за да се спре болестният процес до голям процент да не прогресира, тоест той да се забави. Защото той като прогресира, се стига до положение, в което се налага оперативно лечение.


Интервюто с д-р Маринчев може да чуете в прикачения звуков файл.