Синята коалиция не се яви на консултациите за РИК в Хасково
Синята коалиция не се яви на консултациите за РИК в Хасково / netinfo

Заместник-председателското и секретарското място се оказаха най-желани от политическите сили, провели консултации за състав на РИК при областния управител, съобщиха от областната администрация. В уреченият час за начало не се явиха представители на „Синята коалиция" и консултациите започнаха с изричното уточнение от страна на Ирена Узунова, че не може да има преразпределение на квотите, определени от ЦИК. Те са 6 места за ГЕРБ, по 2 места за „Коалиция за България" и ДПС , по 1 за Синята коалиция, „Атака" и НДСВ, припомнят от областта.

Без драма бе определен за председател на РИК юристът, предложен от ГЕРБ - Димитър Гавазов. В депозираните писмени предложения „Коалиция за България" и „Атака" имаха заявено зам.-председателско или секретарско място, а ДПС държаха да излъчат секретар. До общо споразумение не се стигна. Не бяха оспорени предложените поименно членове на РИК от всяка от политическите сили, допълват от областната администрация.

Утре областният управител ще депозира в ЦИК 12 имена, предложени от участващите в консултациите, заедно с водения и подписан от всички протокол. ЦИК трябва да реши ще има ли назначение на 13-и  член в комисията и как ще стане това, при положение че няма предложение за такъв от „Синята коалиция". Пак Централната комисия ще следва да разпредели между политическите сили двете спорни места в ръководството на РИК.

Назначението на Районната комисия трябва да е факт до 27 ноември, откогато и нейните членове ще имат качеството на длъжностни лица.