Турция отправи искане до НАТО за разполагането на ракети Пейтриът по границата със Сирия
Турция отправи искане до НАТО за разполагането на ракети Пейтриът по границата със Сирия / снимка: Reuters

Турция е отправила официално искане до НАТО за разполагането на ракети "Пейтриът" по границата със Сирия, съобщи генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

Искането е отправено в писмо от правителството в Анкара. Разполагането на тези ракети би подсилило турската противовъздушна отбрана в защита на населението и територията на Турция, заявява Расмусен, цитиран от пресцентъра на алианса.

Според него ракетите ще помогнат да бъде спряно разрастването на кризата по югоизточната граница на НАТО и ще бъдат израз на солидарността между държавите в пакта.

В писмото се уточнява, че ракетите ще бъдат използвани за чисто отбранителни цели, а не за нападение, и нямат нищо общо с идеите за въвеждане на зона, забранена за полети.

НАТО ще обсъди писмото, без да се бави, заявява Расмусен. Ако искането бъде одобрено, разполагането на ракетите ще бъде съобразено с плановете на НАТО за въздушна защита.

В правото на държавите, които разполагат с тези ракети - Германия, Холандия и САЩ, е да преценят дали биха ги осигурили за Турция и за колко време, отбелязва генералният секретар. Той допълва, че през следващата седмица смесен екип ще посети Турция, за да прецени възможностите в този случай.

НАТО е неделим и решен да защити териториалната цялост на Турция, се посочва в изявлението.

Германия и Холандия първи реагираха на информацията за молбата на Турция до НАТО, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че е наредил на германския посланик в Турция да реагира положително на това искане. Дипломат номер едно на Берлин допълни, че "ще бъде сериозна грешка, ако ние откажем подкрепа за защитата на страна членка на НАТО в момент, когато тази страна се чувства изложена на опасността от нападения отвън", посочва БТА.

Холандското правителство обяви, че анализира турското искане. "Правителството ще проучи молбата и ще прецени дали е желателно и възможно да съдейства тя да бъде удовлетворена", се посочва в изявление на кабинета.

Във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Марк Тоунър обяви, че САЩ се отнасят положително към молбата на Турция за разполагане по границата й със Сирия на зенитни ракетни комплекси "Пейтриът", предаде АФП. "Ние се отнасяме много сериозно към сигурността на нашите съюзници от НАТО и сме склонни да реагираме положително на искането на Турция", заявил Тоунър.

НАТО инсталира зенитни батареи в Турция на два пъти, по време на войните в Ирак през 1991 г. и 2003 г. Те никога не бяха използвани и бяха демонтирани няколко месеца по-късно, посочва Асошиейтед прес.