Глоба до 20 000 лв. за родителите на децата, звънели за бомби
Глоба до 20 000 лв. за родителите на децата, звънели за бомби / снимка: БГНЕС
Глоба до 20 000 лв. за родителите на децата, звънели за бомби
58944
Глоба до 20 000 лв. за родителите на децата, звънели за бомби
  • Глоба до 20 000 лв. за родителите на децата, звънели за бомби

Mежду 10 и 20 000 лв. глоба ще трябва да платят родителите на децата, които подаваха масово фалшиви сигнали за бомби в столични училища през последните 3 дни. Такива наказания предвижда нарушаването на Закона за националната система за спешни повиквания.

Към момента столичната полиция е установила петима непълнолетни ученици, които са подавали сигналите, но уточниха, че кръгът около тях е голям и никой участник няма да остане неразкрит.

Според разследващите основният мотив на тийнейджърите е нежеланието да стоят в училище.

На 19 ноември общо 9 елитни гимназии в столицата затвориха врати и евакуираха учениците заради фалшиви заплахи за поставени бомби. Сигнал за взривно устройство бе подадено и днес в Еврейското училище в София.

След като от столичната полиция се заканиха още в понеделник, че ще разкрият подателите на масовите сигнали за бомби в училищата, стана ясно, че петима ученици към момента са уличени в подаването на сигналите. Глобите, които родителите трябва да платят, могат да достигнат до 20 000 лева, тъй като фалшивите сигнали са довели до използването на голям ресурс на Столичната дирекция, като тепърва от полицията ще изчисляват щетите, които вътрешното министерство е понесло.

„Рано или късно тези престъпления ще бъдат разкрити и извършителите ще си понесат отговорността, включително и родителската отговорност - ще бъдат глобени. Причината, поради която се получи тази вълна, е нежеланието на децата да бъдат в училище", заяви главен инспектор Виолета Аланджийска, началник на група за детска престъпност в СДВР.

Аланджийска припомни, че техниката винаги оставя следи и по всяка вероятност всички подобни случаи ще бъдат разкрити.

По време на разпитите пред разследващите децата най-често реагирали с думите: „Боже, колко сме глупави", обясниха от полицията. Според разследващите вълната от подаване на фалшиви сигнали през последните дни е започнала от социалните мрежи, а някои от обажданията били заплатени на ученика, който се престраши, със сумата от 1 лев или 0,60 лв.