Нарушенията в „Пирогов” са за 700 000 лева
Нарушенията в „Пирогов” са за 700 000 лева / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Около 700 000 лева са финансовите суми, които стоят зад нарушенията, установени в „Пирогов", обяви здравният министър Десислава Атанасова часове след отстраняването на проф. Димитър Раденовски от поста изпълнителен директор на лечебното заведение.

Министърът допълни, че издадените актове ще бъдат в границите на 100 000 лева. Предстои да бъдат издадени и наказателни постановления, които ще се връчат както на Раденовски, така и на „Пирогов" като търговско дружество.

Атанасова уточни, че всички наказания и дела, които предстои да се заведат по случая, са работа на прокуратурата: „Не мога да коментирам работата на прокуратурата, най-малкото защото има разделение на властите. Знам, че и докладът на Инспектората, и докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция е там и по тях се работи. Когато те приключат, ще кажа своето становище".

Здравният министър за пореден път подчерта, че решението й да уволни Раденовски не е нито прибързано, нито закъсняло: „Именно защото искам тази болница да е стабилна, да няма спекулации, че това е проверка, която цели именно смяната на изпълнителния директор или пък се руши авторитетът на „Пирогов", затова изчаках да се потвърдят констатациите от още един проверяващ орган. Ако не бяха се потвърдили констатациите на Инспектората, решението нямаше да е такова, каквото е в момента".

Димитър Раденовски бе отстранен от длъжност във вчерашния следобед. До провеждането на конкурс за поста мястото на Раденовски ще се заеме от доцент Стоян Миланов, който до този момент беше заместник-директор по медицинската дейност в лечебното заведение.