Еколог: Ефектите от климатичните промени се усещат у нас, няма адекватни системи за реакция
Еколог: Ефектите от климатичните промени се усещат у нас, няма адекватни системи за реакция / снимка: DarikNews.bg, архив

Българите могат да станат жертви на наводнения и пожари заради промените в климата. Това стана ясно от коментара на Георги Стефанов от българския клон на Фонда за дива природа по повод доклада на Световната банка по темата.

В него международната институция предупреждава за опасността от покачване на температурите в световен мащаб в края на века. Според Стефанов обаче ефектите от глобалното затопляне вече се усещат у нас, а държавата и общините нямат адекватни системи да реагират на подобно заплахи.

Ако не бъдат разработени такива механизми, има сериозна опасност за живота на българите в близките десетилетия, предупреди екологът.

„За съжаление нашата страна попада в този географски пояс, при който израженията на това изменение вече се случват, но очакваните щети след няколко десетилетия могат да бъдат много страшни и драматични", каза той. По думите му опасност за България може да бъде общото количество валежи, които е нормално да имаме за едно година, да паднат в рамките на месец, седмица или да има дълги периоди на валежи или засужашаване, както се случи това лято.

Ефектите от промените в климата могат да вземат жертви, да оставят хора без дом, каза екологът и напомни, че през последните години се случва или да има дълги периоди на засушаване и пожари или обилни валежи, които водят до наводнения.

Промените в климата бяха тема в предаването „Кой говори" на Дарик. Чуйте разговора на Нина Александрова с проф. Катя Георгиева от Института за космически изследвания и технологии към БАН и Борислав Сандов от Коалиция за климата: