1600 бежанци са потърсили закрила у нас от началото на годината
1600 бежанци са потърсили закрила у нас от началото на годината / Sofia Photo Agency, архив

България в момента има капацитет да поеме 1800 бежанци. 1600 бежанци са потърсили закрила у нас от началото на годината, като 600 от тях са екстрадирани от България. Най-голям поток от емигранти има от Сирия, Ирак, Афганистан и Палестина. Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев след националното учение „Закрила 2012". Той обясни, че в Харманли има изграден пункт за 1000 бежанци. При необходимост там могат да бъдат разпънати палатки и осигурен медицински персонал.

Предвижда се въвеждането в експлоатация на още четири палаткови лагера в пограничните зони на България. Освен в Харманли, където обстановката е проиграна, лагер ще има и в село Бояново. На месец издръжката на един бежанец струва 620 лева в дирекция „Миграция", а в Държавната агенция за бежанците средната месечна издръжка е 400 лева. Осигурени са европейски пари в размер на 80 000 лева за преструктуриране на сградата на Държавна агенцията за бежанци. Там ще бъдат настанени 200 емигранти, а администрацията ще бъде преместена в друга сграда.

По думите на Георгиев има спад с 10% на миграционните поток от Гърция, тъй като южната ни съседка е предприела сериозни мерки за опазването на външните си граници. В момента не може да се говори за миграционна вълна, но има засилени потоци, обясни Георгиев.

По-рано стана ясно, че кабинетът е отпуснал хуманитарна помощ в размер на 200 000 лева за сирийските бежанци. Решението е вследствие призива на върховния комисар за бежанците на ООН за спешно осигуряване на допълнителни средства, с които да се покрият нуждите на бежанците от Сирия.

В Държавната агенция за защита на бежанци се проведе Национално учение „Закрила 2012". В рамките на учението са изготвен конкретни изводи и препоръки за оптимизиране действията на органите на изпълнителната власт при масово навлизане на чужденци, търсещи временна закрила в България.