Уволнението на Раденовски било за изместване на медийното внимание
Уволнението на Раденовски било за изместване на медийното внимание / Sofia Photo Agency, архив
Ваньо Шарков за казуса "Пирогов"
58940
Ваньо Шарков за казуса "Пирогов"
Даниела Дариткова за казуса "Пирогов"
  • Ваньо Шарков за казуса "Пирогов"
  • Даниела Дариткова за казуса "Пирогов"

През последните пет години хората в „Пирогов" работиха спокойно, коментира в интервю за Дарик заместник-председателят на здравната парламентарна комисия Ваньо Шарков. По думите му уволнението на директора на болницата проф. Димитър Раденовски измества вниманието на медиите в момент, в който съсловните и пациентските организации протестират срещу бюджета за здравеопазване догодина.

„Бях изключително изненадан. Уволнение в 18.00 часа не говори добре. Без да съм вникнал въобще в мотивите, тъй като не съм видял нито един документ от тези проверки, според мен трябваше да се изчакат, ако има актове. Тази сутрин разбрах, че няма постановления, а тези постановления могат да бъдат обжалвани, това означава, че от министерството не изчакаха да бъде завършена тази процедура и тогава да вземат решение. Тяхна воля. Както се казва - те са хората, които управляват. Категорично можем да кажем, че през последните пет години хората в „Пирогов" работеха спокойно. Поне впечатлението на обществото и на хората, които не работим там, беше такова. Защото когато Пирогов не е спокоен, падат правителства - ние помним добре какво се случваше през тези години. В момента, в който съсловните организации, пациентските организации протестират срещу бюджети, излизат на протести и дават молби за напускане кръвни центрове и други, изведнъж уволняваме шефа на една институция, защото „Пирогов" е институция, не е обикновена болница. И цялото медийно внимание е съсредоточено само и единствено върху „Пирогов". Изместването на центъра на вниманието не е добре за българското здравеопазване", каза още Ваньо Шарков.

Уволнението на Раденовски било за изместване на медийното внимание
netinfo

В същото време председателят на здравната комисия Даниела Дариткова заяви, че стабилността на „Пирогов" е гарантирана и промените са за по-доброто функциониране на болницата.

С уговорката, че не познава детайлите по този случай, тя не коментира самото решение за уволнение на Димитър Раденовски, но подчерта, че авторитетът на добрите специалисти, работещи там, по никакъв начин не би следвало да бъде накърнен от това решение.

„Категорично смятам, че това решение е базирано на сериозни мотиви, които са основани на резултатите от финансовите проверки, извършени в „Пирогов". Не мога да коментирам това решение, защото не познавам и всички детайли. В същото време смятам, че институт „Пирогов" има своето сериозно и основно място в системата на здравеопазването и това по никакъв начин не би следвало да се отрази на работата на болницата. Ние изключително много разчитаме на тази болница като център на спешната помощ в цялата страна. В момента тя е натоварена и с функциите за обучение на всички работещи в системата на спешната медицина в рамките на Европейски проект. Смятам, че всички тези промени наистина са за по-доброто функциониране на болница „Пирогов" и вярвам, че всички работещи в тази болница ще разберат това", добави Дариткова.

По думите й в никакъв случай не става въпрос за срив на доверието към медицинската страна на дейността на институт „Пирогов": Мисля, че лекарите в „Пирогов" ежедневно работят и се борят за това доверие. Тук ставаше въпрос по-скоро за някои неправилни управленски решения. Добрите специалисти, които работят в „Пирогов" и техният имидж и авторитет по никакъв начин не би следвало да бъдат накърнени от това решение".