Празник на тиквата в село Коньово
Празник на тиквата в село Коньово / Общински пресцентър Нова Загора

По традиция вече пета година в с. Коньово редят трапези с тиквени изкушения. В Деня на християнското семейство жители на селото посрещнаха своите гости от Община Нова Загора зам. кмета Маргарит Тодоров, секретаря на общината Веселина Трънова, началника на отдел „Образование, младежки дейности, спорт, здравеопазване и социална политика” Соня Петрова,  началника на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” Веска Вълчева и кмета на с. Съдиево Милен Динев.

Празникът на тиквата, организиран от НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1922”, пенсионерския клуб и кметството в с. Коньово, е приятен повод, който събира жителите на селото и предизвиква домакините и любителите кулинари да покажат своето майсторство, като се включат в традиционния конкурс за приготвяне на всякакви вкусни изделия от тиква. Гостите имаха възможност да разгледат своеобразната изложба, докато журито, председателствано от Веска беше натоварено с отговорната задача да огледа и опита от всичко сладко и солено и да класира най-добрите изкушения в две категории „Най-вкусен тиквеник” и „Най-красиво изделие”. Разнообразни и богато украсени дребни сладки от тиква, тиквени сладкиши, традиционни тиквеници с готови и домашни кори, тиквени кюфтенца, крем карамел с тиква и какви ли още не кулинарни хрумвания, бяха подредени на трапезата. Сред десетте участници в първата категория първа награда за най-вкусен тиквеник спечели баба Нася – дългогодишен участник, печелил и в предходни кулинарни конкурси. Поощрителна награда журито отсъди на вкусен тиквеник с домашно точени кори на Славка Желязкова.

Петнадесетте участника във втората категория затрудниха журито с многообразието на различни оригинални тиквени вкуснотии. Оказа се, че с тиква може да се приготвят от солени ястия до десерти – кремове, торти, с богата украса. Веска Вълчева обяви първото място за тиквените кюфтета на Минка Георгиева, а поощрителната награда за торта с тиква, изобразяваща приказен кът с къщичка, градинка и влакче, изработена от Стоянка Атанасова.

Кметът на с. Коньово Георги Димитров обяви наградата на кмета и покани единствения мъж – участник Иван Колев, който достойно се е представил на конкурса.