Стартира строителство на отсечка от столичното метро
Стартира строителство на отсечка от столичното метро / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Стартира строителство на отсечка от столичното метро
58934
Стартира строителство на отсечка от столичното метро
  • Стартира строителство на отсечка от столичното метро

Стартира строителството на отсечката на столичното метро от бул. „Цариградско шосе" до Летище София. Ще бъдат изградени още пет километра от подземната железница, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Също така ще се построят четири нови метростанции. За изграждането на отсечката са отпуснати 110 млн. евро безвъзмездно от Европейската комисия и 36 млн. евро от общинско финансиране.

Метрото допринася за устойчивото развитие на София и е най-екологичният транспорт, каза кметът Йорданка Фандъкова. След построяването на участъка се предвижда още 60 000 души да ползват подземната железница.

Знаеполският митрополит Йоан отслужи тържествен водосвет. „Макар че нашият скъп патриарх и софийски митрополит Максим не е вече сред нас, Негово светейшество от небесата ще благослови всички нас", каза той.

Стартира строителство на отсечка от столичното метро
netinfo
Транспортният министър Ивайло Московски обясни какви са другите ангажименти по проекта – да се създаде и железопътна платформа и в бъдеще „да се дръпне" и отсечката от гара Подуяне до летището. Министърът каза, че има в кабинета си икона на Свети Иван Рилски, който е и закрилник на хората, работещи под земята. Когато започнат строителните работи на подземната железница, той ще я даде на работниците.

През март се очаква да започне строителството на отсечката до бизнепарка, каза Фяндъкова.