Партиите не се споразумяха за РИК, назначават служебен състав
Партиите не се споразумяха за РИК, назначават служебен състав / снимки: Областна администрация

Политическите партии не постигнаха консенсус в преговорите за съставяне на Районна избирателна комисия за националния референдум във Великотърновски избирателен район. С президентски указ допитването е насрочено за 27 януари 2013 г. с въпрос "Да се развива ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Преговорите започнаха точно в 11:00 часа в Гербовата зала на областна управа, като бяха ръководени от областния управител проф. Пенчо Пенчев. Политическите партии не постигнаха съгласие относно числения състав на комисията. Партиите и коалициите, които присъстваха на консултациите, предлагат числени квоти за РИК, които сумарно възлизат на 14 човека, а според решение на ЦИК, комисията следва да е 13-членна.

От „Коалиция за България" още в началото протестираха решението на ЦИК, според което коалицията следва да има двама членове в състава на РИК. Областният председател Марияна Бояджиева уточни, че съотношението ГЕРБ - „Коалиция за България" на последните парламентарни избори през 2009 г. не е 3:1, а 2,5:1. На тази база от „Коалиция за България" настояха за 3 места в състава на РИК, а не за две. ПП ГЕРБ имат право на шест членове, ДПС- на  двама, а НДСВ, ПП „Атака"и „Синята коалиция" - на един.

От името на ПП ГЕРБ като редовно упълномощени се  явиха Цветанка Недева и Тодор Тодоров. Те показаха оригинални пълномощни от централата на партията. От името на „Коалиция за България" се явиха областният председател на БСП Марияна Бояджиева и общинския председател на БСП в Горна Оряховица Георги Рачев. ДПС се представляваше от областният председател Атанас Атанасов. ПП „Атака" - от областния председател Огнян Стоичков, НДСВ- от областния председател Красимир Генчев. От името на „Синята коалиция" се яви д-р Мавроди Калейнски, общински председател на партията във Велико Търново, упълномощен от председателя на ДСБ Иван Костов. Възникна казус, според който д-р Калейнски не може да представлява „Синята коалиция" без пълномощно, подписано от двамата съпредседатели - Иван Костов /ДСБ/ и Мартин Димитров/СДС/.

Областният управител даде 10-минутна почивка, за да бъде консултиран с ЦИК възникланият казус. След запитване в Централната избирателна комисия, бе получено копие на пълномощно по факс за д-р Мавроди Калейнски, подписано от съпредседателите на Синята коалиция. От името на „Коалиция за България"  Марияна Бояджиева протестира полученото пълномощно с мотива, че това е копие, а не оригинал и подписите не са в оригинал. Тодор Тодоров от ГЕРБ внесе уточнение, цитирайки чл. 24 от Изборния кодекс, съгласно който политическите партии и коалиции могат да подпишат протокола с „особено мнение". Бояджиева увери, че ще се възползват от това право.

Предложенията на политическите партии и коалиции бяха следните. Цветанка Недева предложи от шестте места в РИК, ПП ГЕРБ да получи местата на председател и заместник -председател, както и на четирима членове. За председател на РИК от ГЕРБ предлагат Десислава Йонкова, юрист, която председателстваше и ОИК - Велико Търново за местните избори 2011 г. За заместник- председател предлагат кандидатурата на Милена Радославова, юрист, за членове- юристите Красимира Петрова, Росица Динева, Николинка Митева и Паскал Паскалев. ГЕРБ предложиха и четирима резерви в състава на комисията.

От „Коалиция за България" поискаха три места, в т.ч. мястото на секретар, който да заеме Ирена Стасинополу, юрист, както и двама членове-Йордан Петров, юрист и Маргарита Корчева,електроинженер, плюс една резерва. Предложението на ДПС бе за двете места, които им се полагат, единият да заеме позицията на заместник-председател- Анна Зангова, юрист, а другият на член- Благой Златанов, също юрист, плюс една резерва. За совето място от ПП „Атака" като предложиха кандидатурата на Милен Павлов и една резерва. Д-р Калейнски предложи кандидатурата на д-р Даниела Лаловска, по образование лекар и юрист за член на комисията и една резерва. От името на НДСВ Красимир Генчев предложи кандидатурата на Евгени Николов, както и една резерва.

В хода на консултациите Атанас Атанасов от ДПС протестира, че според него не е етично и справедливо ГЕРБ да получи председателското и заместник-председателското място и даде пример със състава на ОИК - Велико Търново, където ДПС получи мястото на заместник-председател, БСП- секретар, а ГЕРБ- председател, и според него функционирането на комисията  е било добро и балансирано. Тодор Тодоров отстъпи с мотива, че в името на добрата работа и консенсуса, ГЕРБ оттегля кандидатурата си за заместник-председател. Това бе записано в протокола, въпреки че до  фактическо разпределение на местата в бъдещата РИК не се стигна, тъй като от „Коалиция за България" не приеха това разпределение на местата в РИК.

Областният управител проф. Пенчо Пенчев ще изпрати протокола от преговорите заедно с цялата документация- пълномощни на политическите партии и предложенията им за разпределението на бройките в комисията,  както и персоналните предложения за тях, до Централната избирателна комисия, която ще назначи служебно РИК във район 4 Велико Търново.