ШУ ще изпълнява проект насочен към младите учени и докторанти
ШУ ще изпълнява проект насочен към младите учени и докторанти / netinfo

Проект, който ще даде възможност резултатите от изследванията на 27 докторанти, постдокторанти и млади учени от Шуменски университет „Еп. Константин Преславски" да станат достояние на колегите им в чужбина ще реализира висшето учебно заведение. Той е по ОП „Развитие на човешките ресурси". Проектът „Изграждане и устойчиво развитие на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени в областта на природните, техническите и математическите науки" е на стойност 451 745 лв., а срокът за изпълнение 24 месеца.Чрез изпълнението му ще се повиши публикационната активност и представянето на резултатите от провежданите изследвания в международно признати списания и престижни международни форуми.

Той е насочен към създаване на условия за осигуряване на високо качество на научните изследвания, обвързването им с бизнеса, което цели повишаване на конкурентноспособността на регионалната икономика, повишаване мотивацията на младите учени и докторантите и осигуряване на възможност за предоставяне на резултатите от изследванията на престижни международни форуми.

Основна роля в изпълнението на проекта имат докторантите, постокторантите и младите учени от висшето учебно заведение, които са 27 души от трите факултета - по природни науки, по математически и по технически науки. Те представляват около 8% от целия академичен състав на Шуменския университет, заяви при представянето на проекта проф. Борислав Беджев, който е декан на Факултета по технически науки в Шуменския университет.
При изпълнение на проекта ще бъдат използвани 11 лаборатории на Факултета по природни науки, 5 на Факултета по математика и информатика и 7 на Факултета по технически науки.

20 хабилитирани лица ще подпомагат докторантите, постдокронатите и младите учени чрез провеждане на научни консултации и специализирани курсове. Освен това техните знания и опит ще бъдат използвани при провеждане на научни изследвания в съответствие с потребностите на бизнеса в Североизточния икономически регион.